Категорія
Новини
Дата

«Харківгаз» та «Дніпрогаз» заявляють про «спробу рейдерського захоплення»

Підприємства групи РГК – «Харківгаз» та «Дніпрогаз» – заявляють про «спробу рейдерського захоплення». Чиновники НАК «Нафтогаз України» намагалися провести збори акціонерів, щоб змінити голову та членів правління компаній, йдеться у повідомленні РГК.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ці дії є продовженням пролобійованої «Нафтогазом» фіктивної справи ДБР щодо плати за користування газорозподільними мережами, яка не має юридичних перспектив. І не має жодного відношення до корпоративних прав власності на АТ «Харківгаз» і АТ «Дніпрогаз», йдеться у заяві.
  • У компаніях заявляють, що чиновники, «користуючись війною, порушують базові права, гарантовані Конституцією України».
  • «Вважаємо, що спроби рейдерського захоплення підприємства критичної інфраструктури можуть призвести до дестабілізації ситуації в прифронтовому регіоні, а також створюють напружену атмосферу в трудовому колективі», – заявили в АТ «Харківгаз» і АТ «Дніпрогаз».

Контекст

У травні 2022-го «Нафтогаз» отримав арештовані корпоративні права 26 із 43 регіональних операторів газорозподільних систем у країні.

Найбільший гравець на ринку розподілу газу – група «Регіональна газова компанія» (РГК), яку пов’язують з Дмитром Фірташем. Проте офіційно він не є бенефіціаром цієї компанії. Група обʼєднує 20 компаній в 16 областях країни, які розподіляють приблизно 70% всього газу в Україні. Серед них великі оператори, як: «Київоблгаз», «Харківгаз», «Запоріжгаз», «Дніпрогаз».

Проте «Нафтогаз» не має реального контролю над облгазами, говорив колишній голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко в інтервʼю Forbes на початку листопада.

Щоб змінити менеджерів, треба спочатку провести збори акціонерів, змінити наглядові ради, каже Вітренко. Акціонери цих компаній через суд заборонили «Нафтогазу» змінювати менеджмент. «Нафтогаз» подав апеляцію на це рішення.

«Нафтогаз» вже створив компанію «Оператор газорозподільних мереж України», яка в 2023-му має почати оперувати усіма мережами облгазів Фірташа.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні