Юрій Вітренко /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Облгази Фірташа наступного року передадуть новоствореному оператору – Вітренко

Юрій Вітренко Фото Getty Images

«Нафтогаз України» створив компанію «Оператору газорозподільних мереж України», яка з наступного року буде управляти мережами облгазів бізнесмена Дмитра Фірташа. Про це в інтервʼю Forbes розповів колишній голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Нафтогаз» розробив план, як можна навести лад з газовими мережами, які в травні 2021-го були передані до державної компанії. Щоб не було такого, що «Нафтогаз» зараз інвестує кошти, а мережі повернуться Фірташу, каже Вітренко. 
  • Деталей плану Вітренко не озвучив. Проте «Нафтогаз» вже створив компанію «Оператор газорозподільних мереж України», яка впродовж наступного року має почати оперувати усіма мережами облгазів Фірташа. 
  • При цьому, «Нафтогаз» зараз не має реального контролю над облгазами Фірташа, зізнається Вітренко. Щоб змінити менеджерів треба спочатку провести збори акціонерів, змінити наглядові ради, каже він. Акціонери цих компаній через суд заборонили нам змінювати менеджмент. «Нафтогаз» подав апеляцію на це рішення.

Контекст

В травні 2022-го «Нафтогаз» отримав арештовані корпоративні права 26 з 43 регіональних операторів газорозподільних систем у країні. 

Найбільший гравець на ринку розподілу газу – група «Регіональна газова компанія» (РГК), яку пов’язують з Дмитром Фірташем, 57. Проте офіційно він не є бенефіціаром цієї компанії. Група обʼєднує 20 компаній в 16 областях країни, які розподіляють приблизно 70% всього газу в Україні. Серед них великі оператори як: «Київоблгаз», «Харківгаз», «Запоріжгаз», «Дніпрогаз».

Кабінет міністрів 1 листопада звільнив Вітренка з посади голови правління «Нафтогазу ». Колишній міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов очолив НАК «Нафтогаз України» замість Вітренко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні