Категорія
Новини
Дата

Хорватія не імпортуватиме українське зерно, але залишить транзит

Хорватія не імпортуватиме українське зерно і не виключає ембарго за прикладом Польщі, Угорщини та Словаччини, повідомив премʼєр-міністр країни Андрей Пленкович, пише Politico. За його словами, Хорватія є «транзитною країною» для української агропродукції.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Позиція і бажання Хорватії полягають у тому, що ми є транзитною країною, а не країною, яка отримує величезну кількість українського зерна, котре дешевше за наше, що означало б, що наші фермери опиняться у біді», – сказав Пленкович.
  • На запитання, чи Хорватія запроваджуватиме заборону, аналогічну до рішення Польщі, Угорщини та Словаччини, Пленкович не відповів, але повторив, що хорватські порти нині полегшують транзит українського зерна до третіх країн.
  • Невідомо скільки зерна було експортовано через хорватські порти, але цей маршрут «популярний», заявила на початку цього місяця перша віцепремʼєрка України Юлія Свириденко.

Контекст

15 вересня Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня.

Виконавчий орган ЄС проаналізував вплив обмежень експорту чотирьох категорій сільгосппродукції на ринок ЄС і дійшов висновку, що вони посприяли виправленню цінових стрибків на ринках пʼяти держав – членів ЄС, які вимагали заборони.

В Єврокомісії зазначили, що Україна погодилася запровадити будь-які правові заходи – наприклад, систему ліцензування експорту – протягом 30 днів, щоб уникнути сплеску цін на зерно.

Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

18 вересня польське агентство PAP повідомило, що Україна презентувала Єврокомісії план з обмеження експорту сільгосппродукції, який мав би замінити односторонні обмеження українського імпорту, проте держави – члени ЄС, що межують з Україною, відкинули пропозиції Києва.

Крім того, після заяв про те, що Україна позиватиметься до СОТ про порушення її прав, Польща, Угорщина та Словаччина відмовилися від участі у платформі щодо експорту української аграрної продукції, зазначає видання.

Напередодні Мінекономіки повідомило, що Україна подала позов до СОТ проти Польщі, Словаччини та Угорщини через заборону ввезення агропродукції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні