Категорія
Новини
Дата

Китай і Росія співпрацюватимуть у розробці реакторів на швидких нейтронах. Вони можуть виробляти паливо для ядерних боєголовок

Китай та Росія поглиблюють співпрацю в галузі ключової атомної технології, яка викликає занепокоєння у Пентагону через її здатність порушити глобальний баланс ядерних озброєнь, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Президент Росії Володимир Путін та його китайський колега Сі Цзіньпін оголосили про довгострокову угоду щодо продовження розробки так званих реакторів на швидких нейтронах. Цю заяву було зроблено після триденного візиту Сі Цзіньпіна до Москви.
  • У грудні ядерний гігант «Росатом» завершив передачу 25 т високозбагаченого урану для першого китайського реактора на швидких нейтронах CFR-600, який, на думку аналітиків, може виробляти паливо приблизно для 50 ядерних боєголовок на рік.
  • «Співпраця Росії та Китайської Народної Республіки в ядерній галузі виходить далеко за межі цивільних проєктів», – написали минулого тижня голови комітетів Конгресу зі збройних сил, закордонних справ та розвідки у листі раднику з національної безпеки США Джейку Саллівану.
  • Незважаючи на санкції через вторгнення в Україну, російський ядерний експорт за останній рік різко зріс, що збільшило доходи Кремля і зміцнило його вплив у всьому світі. РФ є найбільшим у світі постачальником ядерних реакторів та палива. 
  • Китайські реактори на швидких нейтронах, у яких для уповільнення роботи використовується рідкий метал замість води, ґрунтуються на російській технології.
  • Чиновники Міністерства оборони США неодноразово висловлювали тривогу щодо ядерних амбіцій Китаю з моменту опублікування доповіді Конгресу за 2021 рік. За оцінками військових фахівців, CFR-600 може відіграти вирішальну роль у збільшенні запасів боєголовок Китаю до 1500–2035 з нинішніх 400 одиниць.
  • Китай відкидав побоювання США щодо того, що CFR-600 використовуватиметься для збільшення запасів ядерної зброї. Блок підключений до енергосистеми та є частиною амбітної програми країни вартістю $440 млрд, спрямованої на те, щоб до середини наступного десятиліття обігнати США як найбільшого у світі виробника ядерної енергії.

Контекст

У грудні минулого року російські інженери доставляли величезну партію ядерного палива на віддалений острів Чанбяо, пише Bloomberg. Представники американської розвідки прогнозують, що реактор CFR-600, який там розташований, почне працювати цього року і вироблятиме плутоній збройової якості, який може допомогти Пекіну збільшити свої запаси боєголовок у чотири рази протягом наступних 12 років.

Представники Пентагону кажуть, що постачання російською державною корпорацією «Росатом» 12 грудня 6477 кг урану підживлює атомну програму, яка може дестабілізувати військовий баланс країн Азії, де зростає напруженість через Тайвань. 

Дані RUSI показують, що в період з вересня по грудень Росія експортувала до Китаю для CFR-600 майже в сім разів більше збагаченого урану, ніж усього матеріалу, вивезеного по всьому світу під егідою США і МАГАТЕ за останні три десятиліття. У цей період Китай заплатив близько $384 млн трьома траншами за 25 000 кг палива CFR-600 від «Росатома».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні