Експорт нафти з РФ у березні став найвищим з часів пандемії, але доходи впали на 43% – МЕА /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Експорт нафти з РФ у березні став найвищим з часів пандемії, але доходи впали на 43% – МЕА

Колаж Анна Наконечна

У березні щоденний експорт російської нафти в середньому становив 8,1 млн барелів на день минулого місяця, що є найвищим показником з квітня 2020 року, повідомляє Міжнародне енергетичне агентство (МЕА). Водночас дохід від експорту досяг $12,7 млрд, це на 43% нижче, ніж роком раніше, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Санкції проти Росії, ймовірно, працюють так, як передбачалося, адже експорт нафти в березні став найвищим з часів пандемії, але доходи знизилися майже вдвічі порівняно з минулим роком.
  • Однак у найближчі місяці ситуація може стати складнішою, оскільки скорочення видобутку з боку Організації країн-експортерів нафти і союзників, включаючи Росію, призводить до зростання цін на нафту. 
  • Санкції Заходу змусили Росію шукати альтернативні ринки на Близькому Сході та Латинській Америці, а також розширювати постачання до Азії, проте цінові обмеження «Великої сімки» дали цим новим клієнтам можливість вести переговори про знижки. Обмеження передбачають, що покупці з третіх країн можуть отримати доступ до західних послуг, таких як страхування та доставка, лише в тому випадку, якщо вони дотримуються обмежень.
  • За даними МЕА, минулого місяця російська сира нафта і нафтопродукти в середньому продавалися значно дешевше від цінових меж.
  • Середньозважена експортна ціна на російську нафту склала $50,67 за барель порівняно зі стелею $60, підрахувало МЕА на основі даних Argus Media Group і Kpler. 
  • Агентство повідомило, що це також майже на $2 за барель нижче за середню ціну за лютий. 
  • Оцінки МЕА відносяться до так званої ціни FOB, що не включає вартість доставки та страхування. За даними МЕА, нафта марки Urals на умовах FOB у Балтиці та в Чорному морі торгується в середньому по $44,46 та $44 за барель відповідно. За оцінками агентства, російська преміальна суміш ESPO, призначена для експорту до Азіатсько-Тихоокеанського регіону, торгується на рівні близько $67,50 за барель.
  • За оцінками МЕА, видобуток сирої нафти в Росії минулого місяця склав 9,58 млн барелів на день, що всього на 290 000 барелів на день нижче за рівень лютого. Агентство заявило, що країна не досягла мети скорочення, оскільки «схоже, що вона спрямовує свої барелі до нових точок збуту, незважаючи на санкції ЄС».

Контекст

З 5 грудня набула чинності так звана стеля цін на нафту на рівні $60 за барель, з 5 лютого – на нафтопродукти з Росії на рівні $100 та $45 за барель.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. У загальній структурі федерального бюджету доходи від продажу нафти й газу в середньому становлять понад 40%.

Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Бірол.

В січні у Росії надходження від нафти та газу впали на 46% порівняно з минулим роком, тоді як витрати зросли на 59% через війну в Україні. Сукупність цих факторів призвела до дефіциту державного бюджету Росії у розмірі 1,76 трлн руб. ($25 млрд), повідомило Міністерство фінансів РФ. Це найбільший дефіцит бюджету за перший місяць року як мінімум з 1998-го, писав Bloomberg. Згодом дефіцит російського бюджету досяг 2,58 трлн руб. ($34 млрд) при видатках у розмірі 5,74 трлн руб., повідомив Мінфін РФ. Водночас витрати у лютому знизилися з січневих 3,12 трлн руб., пише Bloomberg.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні