Категорія
Новини
Дата

Транспортні та нафтопереробні фірми з Китаю, Індії, Греції та ОАЕ виграли від антиросійських санкцій. Деякі з них повʼязані з РФ – Reuters

Західні санкції щодо Росії значно скоротили її доходи від продажу нафти та перенаправили десятки мільярдів доларів на транспортні та нафтопереробні компанії, деякі з яких повʼязані з РФ, пише Reuters. Більшість із цих фірм базуються в Китаї, Індії, Греції та ОАЕ, повідомили не менше 20 джерел зі сфери торгівлі та банківського сектору.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Джерела повідомили Reuters, що жодна з компаній не порушує санкції, але вони отримали вигоду з заходів, розроблених Європейським Союзом та США для скорочення доходів Кремля. Розрахунки показують, що доходи Росії впали, але обсяг експорту залишається відносно стабільним, незважаючи на санкції.
  • Після того як країни «Великої сімки» в грудні ввели верхню межу цін на російську нафту, доходи Москви від її експорту в січні впали на 40% у річному обчисленні, повідомило міністерство фінансів Росії.
  • «Зважаючи на митну статистику, частина прибутку дісталася нафтопереробним підприємствам Індії та Китаю, але основними бенефіціарами повинні бути вантажовідправники нафти, посередники та російські нафтові компанії», – додав Сергій Вакуленко, позаштатний науковий співробітник Фонду Карнегі.
  • Після десятиліть низьких прибутків чи збитків сектор світової судноплавної галузі переживає фінансовий бум від транспортування російської нафти.
  • До цих компаній входять російська державна судноплавна компанія «Совкомфлот» і грецькі судноплавні компанії TMS Tankers Management, Stealth Maritime, Kyklades Maritime, Dynacom, Delta Tankers, NGM Energy та New Shipping. Деякі грецькі та норвезькі власники танкерів продали свої старі судна за рекордними цінами судноплавним фірмам, таким як Fractal Shipping, власники яких перебувають у Дубаї.
  • У той час як власники танкерів стягують рекордно високі ставки за постачання російської нафти, нафтопереробні заводи в Індії та Китаї також отримали вигоду від великих знижок. Найбільше виграли незалежні нафтопереробні заводи в східній провінції Шаньдун. За словами трейдерів, державний нафтопереробний гігант Sinopec Corp також отримав прибуток від дешевшої нафти, а державні компанії Petrochina, Zhenhua Oil та CNOOC отримали прибуток від торгівлі барелями.

Контекст

З 5 грудня країни «Великої сімки» у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. При цьому від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче. Такі самі обмеження для російських нафтопродуктів набули чинності 5 лютого 2023 року. Очікується, що заборона на російський експорт продуктів нафтопереробки не призведе до дефіциту дизпалива у Європі, водночас Росія, ймовірно, втратить більше половини ринків збуту своєї нафти та нафтопродуктів.

Країни «Великої сімки» мають намір встановити дві межі цін на російські нафтопродукти, щоб врахувати ті, які продаються за вищими цінами, ніж нафта, а також ті, що торгуються зі знижкою. 

Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні