Категорія
Новини
Дата

Китай нарощує вплив на критичну інфраструктуру та ключові галузі західної промисловості – НАТО

Західні країни мають бути обережними, щоб не створювати нових залежностей від Китаю, попередив глава НАТО Єнс Столтенберг, пише Reuters. Країни Європи наразі відмовляються від постачання російських енергоресурсів на тлі війни в Україні.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Ми бачимо зростаючі зусилля Китаю з контролю над нашою критично важливою інфраструктурою, ланцюжками поставок та ключовими промисловими секторами», – сказав він під час візиту до Іспанії. 
  • Столтенберг підкреслив, що Захід не може «дати авторитарним режимам шансу використати нашу вразливість та знищити нас».

Контекст

Війна в Україні розкрила залежність Німеччини від Росії. Та, схоже, не лише від неї. Китай уже 10 років є одним із найбільших ринків для німецької хімічної, автомобільної та машинобудівної галузей.

Нещодавно Олаф Шольц зробив послугу Китаю: протягнув через німецький уряд угоду про купівлю 25-відсоткової частки в гамбурзькому морському терміналі китайською компанією Cosco. Та не всі в німецькому уряді раді такій угоді.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр сказав, що Німеччина повинна «засвоїти урок» із ситуації з Росією та її війною в Україні. «Цей урок полягає в тому, що з будь-якою залежністю треба покінчити. Це особливо стосується Китаю», – наголосив Штайнмаєр.

У 2021-му Китай шостий рік поспіль став найбільшим торговим партнером Німеччини – того року саме йому продали 9,5% усіх експортованих товарів.

В середині 2010-х Китай оголосив про плани збільшити внутрішні інновації та зменшити залежність від іноземних технологій. 

За словами верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, ЄС прогледів залежність від Росії та пожинає плоди.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні