Категорія
Новини
Дата

Китай планує створити новий орган для керування даними, керівники техкомпаній побоюються подальшого тиску на сектор – WSJ

Китай має намір створити нове державне агентство для централізації управління великими сховищами даних країни, пише The Wall Street Journal. Пекін прагне вирішити проблеми з безпекою даних у компаніях та оптимізувати свою регуляторну структуру. Водночас керівники технологічних компаній стурбовані з приводу того, чи не задушить новий регулюючий орган інновації в технологічному секторі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами джерел, нове національне бюро даних має стати головним китайським регулюючим органом із різних питань, повʼязаних із даними, на відміну від нинішньої структури, в якій нагляд здійснюється кількома міністерствами.
  • Очікується, що план створення агентства буде обговорено та схвалено Всекитайськими зборами народних представників на його щорічній сесії, яка триватиме до 13 березня.
  • За даними джерел, у разі створення агентство прийматиме рішення про те, чи можуть транснаціональні компанії експортувати дані, отримані в результаті їхніх операцій у Китаї. Орган також встановить та забезпечить дотримання правил збору та обміну даними для підприємств. Наприклад, він може заборонити компаніям збирати певні види даних про споживачів або перевіряти дані, якими вітчизняні компанії планують поділитися з іноземними діловими партнерами для перевірки потенційних порушень національної безпеки, кажуть інформатори видання.
  • Новий регулятор даних також розслідуватиме різні проблеми в цифровій сфері, такі як використання алгоритмів для маніпулювання даними або викликання інтернет-залежності у неповнолітніх, а також виявлення вразливостей у системі безпеки даних, які можуть бути піддані кібератакам.
  • Керівники технологічних компаній, знайомі із цим планом, висловили стурбованість з приводу того, чи не задушить новий регулюючий орган інновації в технологічному секторі.

Контекст

За інформацією WSJ, регуляторні органи по всьому світу мають справу з великими обсягами даних, що генеруються цифровою діяльністю. У 2018 році Європа почала застосовувати закон про конфіденційність, відомий як Загальний регламент захисту даних. У США, де немає федерального закону про конфіденційність даних, Федеральна торгова комісія вивчає нові правила для посилення захисту конфіденційності в Інтернеті.

Останніми роками Китай обмежив збирання даних технологічними компаніями. Він заборонив вивезення певних даних з Китаю, особливо тих, які він вважає критично важливими для національної безпеки, і зажадав дозволу регулюючих органів для надсилання певних даних за кордон. Такі правила призвели до зростання витрат компаній на дотримання вимог. Транснаціональні корпорації, включаючи Apple і Tesla, створили нові центри обробки даних у Китаї, щоб зберігати більше даних на місці.

В січні акції китайських технологічних компаній зросли на $700 млрд після скасування політики Zero-COVID і послаблення регуляторних обмежень. Міжнародні інвестори та аналітики колись були одними з найбільших прихильників акцій технологічних компаній, таких як Alibaba, Tencent та NetEase. Але настрої суттєво погіршилися у другій половині 2021 року, коли адміністрація президента Сі Цзіньпіна розпочала широкомасштабні регулятивні репресії щодо найвпливовіших корпоративних груп сектору.

Китай має «приголомшливу перевагу» в критичних і нових технологіях, західні демократії програють глобальну конкуренцію. Про це свідчать дані Австралійського інституту стратегічної політики (ASPI), пише Reuters. Згідно з дослідженням ASPI, у 37 із 44 найважливіших та нових технологій Китай лідирує, тоді як західні країни, і зокрема навіть США, програють глобальну конкуренцію в оборонних, космічних, енергетичних та біотехнологіях.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні