Категорія
Новини
Дата

Пандемія COVID-19, ймовірно, є результатом витоку з лабораторії в Ухані – ФБР 

У ФБР вважають причиною COVID-19 витік із лабораторії в китайському Ухані, про це Fox News повідомив директор Бюро Крістофер Рей. За його словами, китайський уряд намагається заблокувати розслідування походження коронавірусу.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти 

  • «ФБР уже давно вважає, що причиною пандемії, найімовірніше, є потенційний інцидент у лабораторії в Ухані», – сказав Рей в інтервʼю Fox News.
  • Він також сказав, що китайський уряд намагається заблокувати розслідування походження коронавірусу.
  • «Я просто зауважу, що китайський уряд, як мені здається, робить усе можливе, щоб спробувати перешкодити та заплутати роботу, яку ми робимо, роботу, яку наш уряд США та близькі іноземні партнери роблять. І це погано для всіх», – додав він.
  • Коментарі Рея прозвучали після того, як Міністерство енергетики США також нещодавно повідомило, що пандемія COVID-19, ймовірно, була викликана випадковим витоком з лабораторії в Китаї. Дані було включено в оновлення документа 2021 року, зроблене офісом директора національної розвідки Авріл Хейнс.
  • Національна рада з розвідки, а також чотири інші урядові агенції оцінюють з «низьким ступенем достовірності» те, що COVID-19 виник у результаті природної передачі від інфікованої тварини.
  • Згідно зі звітом, спецслужби дійшли єдиної думки, що пандемія не була результатом програми Китаю з біологічної зброї.

Контекст

Напередодні The Wall Street Journal повідомив, що ФБР та Міністерство енергетики визначили витік з лабораторії як найбільш ймовірне походження вірусу, хоча висновок ФБР мав «помірну достовірність», а впевненість Міністерства енергетики була «низькою». За даними журналу, ФБР дійшло такого висновку в 2021 році. За повідомленнями, принаймні чотири інші агентства вважають, що COVID-19 передається природним шляхом від тварин до людини, але їхні висновки також не викликають довіри, тоді як ЦРУ та ще одне неназване агентство ще не дійшли висновку.

Наукове співтовариство обʼєдналося навколо ідеї про те, що COVID-19, ймовірно, передається від тварини до людини, і багато вчених досі вважають, що природне походження є найімовірнішим сценарієм, але походження тривалий час залишалося незрозумілим, оскільки Китай чинив опір співпраці з міжнародними дослідниками. На загальну думку, вірус зʼявився наприкінці 2019 року в Ухані, де стався перший великий спалах. В Ухані знаходиться Уханьський інститут вірусології — китайська державна установа, що займається вивченням вірусів і, зокрема, коронавірусів, пише Forbes.

Прес-секретар міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін заявила, що США «політизують» походження COVID-19 у рамках «наклепницької» кампанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні