У Китаї кількість критичних випадків COVID досягла піку через збільшення подорожей /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У Китаї кількість критичних випадків COVID досягла піку через збільшення подорожей

Getty Images

Кількість пацієнтів з COVID, які потребують інтенсивної терапії в лікарнях Китаю, досягла піку, заявили органи охорони здоровʼя, пише Reuters. Мільйони людей подорожують країною напередодні китайського Нового року, що викликає побоювання нових спалахів. Експерти очікують до 36 000 померлих на день вже через тиждень.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Минулої суботи Китай заявив, що в період з 8 грудня до 12 січня в лікарнях померло майже 60 000 людей від COVID, що приблизно в 10 разів більше, ніж у попередніх повідомленнях.
  • Однак це число не включає тих, хто вмирає вдома, і деякі лікарі в Китаї заявили, що їм не рекомендується вказувати COVID у свідоцтвах про смерть.
  • Згідно з останніми прогнозами британської компанії Airfinity, яка працює у сфері охорони здоровʼя, у міру того, як кількість поїздок збільшується під час напруженого сезону новорічних свят за місячним календарем, до 36 000 людей можуть щодня вмирати від цієї хвороби. Зокрема, 62 млн людей можуть бути заражені вірусом у період з 13 до 27 січня, а кількість щоденних смертей від COVID може досягти піку 26 січня, що різко перевищує попередні прогнози.
  • «Наш прогноз оцінює значне навантаження на систему охорони здоровʼя Китаю протягом наступних двох тижнів, і цілком імовірно, що багато пацієнтів, які піддаються лікуванню, можуть померти через переповнені лікарні й відсутність догляду», – сказав директор з аналітики Airfinity Метт Лінлі.
  • Інші експерти передбачають, що цього року від хвороби помре понад 1 млн людей.
  • Але офіційний представник Національної комісії охорони здоровʼя заявив на пресконференції в четвер, що Китай пройшов піковий період щодо кількості пацієнтів із COVID у клініках, відділеннях невідкладної допомоги та у критичних станах.
  • Чиновник повідомив, що кількість пацієнтів з критичними станами в лікарнях була більш ніж на 40% нижчою за 17 січня порівняно з піком, що спостерігався 5 січня.

Контекст

Політика «нульової терпимості до COVID» вважалася головним гальмом другої за величиною економіки світу, і зрештою Китай оголосив про широкомасштабні послаблення щодо спірних обмежень президента Сі Цзіньпіна, повʼязаних із коронавірусом, оскільки зʼявилися нові докази економічної шкоди від боротьби з пандемією.

Проте одразу після її скасування високопосадовці Китаю в приватному порядку підрахували, що в країні щодня реєструється 37 млн нових випадків зараження, при цьому швидкість поширення COVID продовжує зростати. У Китаї в перші 20 днів грудня заразилися коронавірусом 248 млн осіб, або майже 18% населення. 

Airfinity, британська група даних про здоровʼя, прогнозувала 1,7 млн смертей у Китаї до кінця квітня 2023 року.

У 2022 році економічне зростання Китаю впало майже до одного з найгірших рівнів за пів століття, оскільки четвертий квартал надто постраждав від жорстких обмежень, повʼязаних із COVID, та спаду на ринку нерухомості. Валовий внутрішній продукт зріс на 2,9% у жовтні–грудні порівняно з минулим роком.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні