Категорія
Новини
Дата

Китай різко збільшив експорт до РФ, зокрема товарів з потенційно військовим застосуванням

Китай відіграє все важливішу роль у підтримці економіки Росії і допомагає активізувати її військові дії, пише The Wall Street Journal. Останні дані про торгівлю показують, що Пекін постачає низку товарів, зокрема деякі – з потенційним військовим застосуванням, такі як мікрочипи і траншейні екскаватори.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Китай став основним джерелом багатьох товарів і компонентів, яких потребує економіка Росії, а також є для Москви покупцем її нафти і газу.
  • Загальний обсяг торгівлі Китаю з Росією за перші сім місяців цього року підскочив на 36% порівняно з тим самим періодом роком раніше, до $134 млрд , внаслідок чого Москва опинилася одразу після Австралії та Тайваню у списку найбільших торгових партнерів Китаю.
  • Згідно з оцінками Інституту економік, що розвиваються, Китай наразі є джерелом від 45% до 50% імпорту Росії, порівняно з чвертю до вторгнення в Україну.
  • Відносини принесли користь і Китаю, особливо у звʼязку з тим, що його економіка стикається з безліччю проблем, зокрема падінням попиту Заходу на його товари. Цього року Росія помітно допомогла Китаю стати найбільшим у світі експортером автомобілів. 
  • За перші сім місяців року китайський експорт до Росії зріс на 73%, хоча загальний обсяг експорту скоротився на 5%.
  • Китайський імпорт із Росії також зріс, хоча й менше, ніж експорт Китаю. Імпорт Китаю з Росії за перші сім місяців року зріс на 17% порівняно з аналогічним періодом 2022 року та становив $71,1 млрд. Це близько 4,8% від загального обсягу імпорту Китаю цього року, що лише трохи більше, ніж 3% напередодні вторгнення Росії в Україну.
  • Китайський імпорт російського антрацитового вугілля зріс на 55% у річному обчисленні за перші сім місяців 2023 року, до $2 млрд. Імпорт сирої нафти скоротився у доларовому вираженні через падіння цін на сировину приблизно до $32 млрд, але у натуральному вираженні зріс порівняно з минулим роком, свідчать дані китайської митниці.

Контекст

Держсекретар Ентоні Блінкен під час поїздки до Пекіна у червні висловив стурбованість тим, що Китай постачає товари, які допоможуть російському вторгненню, зокрема технології подвійного призначення як цивільного, так і військового використання.

За даними The Wall Street Journal, китайські компанії постачали до Росії компʼютерні чипи, деталі для реактивних винищувачів, а також засоби навігації та радіоелектронної боротьби. У звіті, опублікованому минулого місяця Управлінням директора національної розвідки США, йдеться, що Китай допомагає Росії ухилятися від санкцій і отримувати технології військового призначення, стаючи при цьому ще важливішим економічним партнером Росії після її вторгнення в Україну.

Рік тому, коли ставало все очевиднішим, що РФ не вдасться досягти такої швидкої перемоги в Україні, російський імпорт китайської землерийної техніки почав різко зростати. Китай продав Росії майже вдвічі більше одноковшових навантажувачів та понад утричі більше екскаваторів за перші сім місяців 2023 року, ніж за той самий період роком раніше.

Машини, як правило, використовуються у будівництві, і різке зростання свідчить про те, що Росія використала деякі з них для будівництва загороджень, щоб протистояти українському контрнаступу, сказав Джозеф Вебстер, старший науковий співробітник Атлантичної ради, який проаналізував сплеск такого експорту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні