Категорія
Новини
Дата

Експорт Китаю до Росії зріс майже на 20% з початку цього року, попит з інших ринків скоротився – Reuters

У січні–лютому експорт та імпорт Китаю до Росії зросли двозначними темпами порівняно з роком раніше, показали митні дані, пише Reuters. Днями Китай заявив, що йому необхідно розвивати відносини зі своїм північним сусідом.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Експорт Китаю до Росії підскочив на 19,8% за перші два місяці – до $15 млрд, тоді як попит з боку інших ринків скоротився. Імпорт із Росії зріс на 31,3% – до $18,65 млрд.
  • У результаті торговий дефіцит другої за величиною економіки світу з Росією становив близько $3,6 млрд.
  • Агентство повідомило минулого тижня, що морський імпорт російської нафти до Китаю цього місяця має досягти рекордного рівня після того, як нафтопереробні заводи скористалися низькими цінами на тлі відновлення внутрішнього попиту на паливо після скасування обмежень, запроваджених через COVID-19.
  • Міністр закордонних справ Цінь Ган заявив, що Китаю необхідно просунути свої відносини з Росією, оскільки «світ стає дедалі неспокійнішим».
  • На питання, чи можливо, що Китай та Росія відмовляться від долара та євро у двосторонній торгівлі, Цінь сказав, що «країни мають використовувати будь-яку валюту, яка буде ефективною, безпечною та надійною».

Контекст

Торгівля Китаю з Росією досягла рекордного рівня 2022 року, коли західні країни ввели санкції проти Росії у звʼязку з її вторгненням в Україну.

За даними Головного митного управління Китаю, в 2022 році друга за величиною економіка світу закупила в Росії товарів на $114,1 млрд, що на 44% більше, ніж роком раніше. Для порівняння, загальний обсяг імпорту Китаю з усього світу за рік зріс лише на 1,1%. Експорт до Росії зріс приблизно на 13% – до $76,1 млрд. Це призвело до торгового дисбалансу більше ніж утричі порівняно з попереднім роком.

Дефіцит торговельного балансу Китаю з Росією минулого року досяг рекордних $38 млрд, оскільки світові ціни на енергоносії різко зросли після початку війни в Україні.

Агентство Reuters писало, що торгівля Китаю з Росією минулого року досягла рекордних 1,28 трлн юанів ($190 млрд), незважаючи на те, що російський імпорт з Європейського Союзу скоротився через санкції. Імпорт із Росії зріс на 8,3% порівняно із підвищенням на 28,5% у листопаді, оскільки сплеск COVID-19 після різкого припинення Китаєм жорстких обмежень позначився на внутрішньому попиті. Торгівля Китаю з Росією різко сповільнилася в доларовому вираженні у грудні, при цьому експорт зріс на 8,3% порівняно з тим самим місяцем минулого року і порівняно зі зростанням на 17,9% у листопаді.

Видання Financial Times зазначало, що китайський експорт у грудні пережив найбільш різке зниження майже за три роки, що посилило подальший економічний тиск.

Минулого року Росія значно збільшила імпорт чипів, показник перевищив довоєнний, повідомила економістка Інституту міжнародних фінансів Еліна Рибакова. Вартість імпорту чипів зросла з $1,8 млрд за січень–вересень 2021-го до $2,45 млрд за той самий період минулого року. Також РФ імпортувала безпілотники та комплектуючі. Китай є найбільшим експортером до Росії, випереджаючи інших торгових партнерів. Зазначається, що ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну Китай був важливим постачальником мікросхем та електронних інтегральних схем в Росію. Однак у 2022 році, оскільки деякі російські традиційні постачальники скоротили свої поставки, імпорт із Китаю рекордно виріс. Значення китайського експорту напівпровідників до Росії підскочило із $200 млн у 2021 році до понад $500 млн у 2022 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні