Категорія
Новини
Дата

Китай цьогоріч заощадив майже $10 млрд від купівлі нафти у підсанкційних країн – Reuters

Китай заощадив цього року майже $10 млрд за рахунок рекордних закупівель нафти у країн, що перебувають під західними санкціями, зокрема Росії, згідно з розрахунками Reuters, які базуються на даних трейдерів і компаній з відстеження суден.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Наслідком санкцій, запроваджених США та іншими країнами щодо Росії, Ірану та Венесуели, стало зниження вартості імпорту нафти для нафтопереробних підприємств у Китаї.
  • Аналіз Reuters економії Китаю на закупівлі нафти з трьох країн, які потрапили під санкції, порівнює те, що заплатили б китайські імпортери, купуючи аналогічні сорти у виробників, які не потрапили під санкції.
  • Закупівлі Китаю також є джерелом доходу для Москви, Тегерана та Каракаса, чия економіка стримується західними санкціями та скороченням інвестицій.
  • Згідно з середніми даними, наданими Vortexa і Kpler, Китай відправив морем рекордні 2,765 млн барелів на добу нафти з Ірану, Росії та Венесуели. На ці три країни припадала чверть імпорту Китаю в період із січня до вересня, порівняно з приблизно 21% у 2022 році та вдвічі більше, ніж 12% у 2020 році, витісняючи альтернативи з Близького Сходу, Західної Африки та Південної Америки.
  • Китай цього року заощадив $4,34 млрд за рахунок імпорту російської нафти.
  • При імпорті венесуельської нафти, в основному важкого сорту Merey, Китай заощадив у середньому $10 за барель порівняно з порівнянною колумбійською нафтою Castilla. За середніми даними Vortexa і Kpler, економія Китаю від купівлі венесуельської нафти склала $1,17 млрд.
  • Країна заощадила приблизно $15 за барель, купуючи іранську нафту замість оманської. Китай зекономив приблизно $4,2 млрд за рахунок імпорту рекордних 1 млн барелів на добу з Ірану. 

Контекст

З січня до вересня Росія постачала морським транспортом 1,3 млн барелів нафти на добу, виходячи із середніх даних, наданих Vortexa та Kpler. За даними китайських торгових джерел, Китай також імпортував близько 800 000 барелів нафти на добу трубопроводом.

За даними Vortexa, з січня до вересня загальний обсяг постачання нафти з Росії зріс більш ніж на 400 000 барелів на добу порівняно з роком раніше на чолі з нафтою Urals, оскільки санкції, спричинені вторгненням Москви в Україну, спровокували масове перенаправлення її потоків нафти з Європи до Індії та Китаю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні