Категорія
Новини
Дата

Китайська Sinopec заморозила $500 млн інвестицій у завод у Росії – боїться санкцій

Китайська державна компанія Sinopec зупинила переговори про інвестиції в $500 млн у будівництво газохімічного заводу в Росії, пише новинне агентство Reuters із посиланням на свої джерела.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • Раніше китайський Sinopec і «Сибур», найбільший виробник нафтохімічної продукції Росії, планували побудувати у Східному Сибіру великий газохімічний комплекс, у який Китай повинен був інвестувати $500 млн.
  • Вартість проєкту оцінювали в $10 млрд, а термін здачі в експлуатацію – 2024 рік. Китайській компанії мало належати 40% у комплексі.
  • Sinopec взяла паузу в проєкті після внесення акціонера та члена ради директорів «Сибуру» Геннадія Тимченка до санкційних списків ЄС і Великої Британії.

Контекст:

Раніше Пекін засуджував санкції, які Європа та США наклали на Росію. Китай хотів продовжувати торгувати з росіянами і відмовлявся засуджувати дії Кремля в Україні або називати їх вторгненням, пише Reuters.

Зупинка переговорів свідчить, що західні санкції проти Росії вплинули навіть на азійський ринок. Уряд Китаю, зокрема, побоюється, що санкції зашкодять китайським компаніям, тому просить обережно ставилися до інвестицій у Росію, її другого за величиною постачальника нафти та третього за величиною постачальника газу.

Міністерство закордонних справ Китаю цього місяця викликало посадовців трьох енергетичних компаній для перевірки їхніх ділових звʼязків з російськими партнерами, повідомили два джерела Reuters. За їхніми словами, міністерство закликало компанії не робити необдуманих кроків, купуючи російські активи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні