Категорія
Новини
Дата

Китайський онлайн-ритейлер Shein подав заявку на IPO у Великій Британії замість США

1 хв читання

На початку червня китайський онлайн-ритейлер Shein конфіденційно подав документи до британського регулятора ринку для потенційного лістингу в Лондоні, пише Reuters із посиланням на два джерела. Компанія готується до одного з найбільших IPO у світі цього року.

Раніше компанія подала заявку на IPO у Штатах. Дебют на фондовому ринку міг зробити Shein найдорожчою китайською компанією, яка б стала публічною у США. 

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Заснована в Китаї компанія, вартість якої в ході раунду збору коштів у минулому році була оцінена у $66 млрд, почала співпрацювати зі своїми фінансовими та юридичними консультантами для вивчення можливості лістингу на Лондонській фондовій біржі на початку цього року.
  • Поки незрозуміло, коли Shein планує провести первинне публічне розміщення акцій (IPO).
  • Shein офіційно проінформувала регулятора із цінних паперів Китаю про зміну місця лістингу, повідомили джерела. Проте компанія ще не отримала схвалення від Комісії з регулювання цінних паперів Китаю (CSRC).

Контекст

Ритейлер Shein був створений у Китаї у 2008 році спочатку як ZZKKO, у 2012-му отримав свою нинішню назву. 

У 2022 році з регуляторних і фінансових міркувань Shein переніс головний офіс до Сингапуру. У травні 2022-го за підсумками чергового раунду фінансування вартість Shein оцінювалася в $100 млрд, і компанію називали найбільшим світовим ритейлером модного одягу. Однак у травні 2023 року вартість компанії за підсумками нового раунду фінансування оцінювалася лише у близько $60 млрд.

Подання заяви компанії до Лондона знаменує собою відхід від її давнього плану провести IPO у США.

У листопаді група конфіденційно подала заявку на IPO до Комісії з цінних паперів і бірж США і в тому самому місяці звернулася до CSRC з проханням отримати схвалення Пекіна. Раніше цього року регулятор поінформував Shein, що не рекомендуватиме проведення IPO у США через проблеми з ланцюжком постачань компанії.

Проти IPO виступила й група із двох десятків представників США, які попросили SEC перевірити, чи не використовує компанія примусову працю, перш ніж дозволити їй провести лістинг у Нью-Йорку. Раніше Shein також звинувачували у використанні пільги для ухилення від сплати мит і ввезення незаконно вироблених товарів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд