Категорія
Новини
Дата

Revolut організовує продаж своїх акцій на $500 млн на тлі «сплячого» ринку IPO – Bloomberg

1 хв читання

Британський фінтех-проєкт Revolut найняв банкірів для організації продажу своїх наявних акцій на $500 млн, виходячи з оцінки понад $40 млрд, пише Bloomberg. Так один із найдорожчих стартапів Європи шукає спосіб, щоб винагородити своїх акціонерів.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Revolut вже давно заявляв, що готується до IPO. Але стартап та інші великі приватні компанії-аналоги зіткнулися із проблемами, повʼязаними зі «сплячим» ринком акціонерного капіталу. Це створило проблеми для великих інвесторів або співробітників, яким може знадобитися ліквідність, зазначає агентство.
  • Тому пакетні продажі у фінсекторі залишилися чи не єдиним способом винагородити інвесторів. Revolut співпрацює з Morgan Stanley щодо цього питання.
  • Угода може збільшити оцінку компанії до понад $40 млрд порівняно з $33 млрд, яку він востаннє отримав під час раунду збору коштів у 2021 році.

Контекст

Revolut став однією з найдорожчих фінтех-компаній у світі та найдорожчим британським технологічним стартапом на тлі бурхливої глобальної експансії. Чотири роки тому він залучив £800 млн за рекордної оцінки в $33 млрд. 

Фінтех-стартап подав заявку на банківську ліцензію в січні 2021 року. До цього Revolut отримав європейську банківську ліцензію від Банку Литви. Створені приблизно в один час зі стартапом Миколи Сторонського та Влада Яценка, необанки Starling та Monzo отримали банківську ліцензію у Великій Британії у перші роки існування, коли ще не мали мільйонів клієнтів. Більший за них Revolut досі працює на ліцензії електронних грошей.

У травні 2023 року стало відомо, що фіндиректор Revolut Мікко Саловаара залишає посаду на тлі дворічних намагань фінтех-стартапу отримати банківську ліцензію у Великій Британії. Джеймс Редфорд, виконавчий директор Revolut NewCo UK, відділу, який займався питанням банківської ліцензії у Великій Британії, пішов із компанії у березні цього року. 

Раніше Банк Англії повідомив, що планує відхилити заявку Revolut на банківську ліцензію Великої Британії.

У грудні 2023-го Revolut опублікував свої відкладені звіти за 2022 рік, заявивши, що дохід перевищив $1 млрд, а база нових клієнтів зростає приблизно на 1 млн щомісяця.

Компанія ще не відзвітувала про результати за минулий рік, але раніше прогнозувала, що дохід у 2023-му становитиме близько 2 млрд фунтів стерлінгів (близько $2,4 млрд).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд