Категорія
Новини
Дата

Клімкін: Китай не хоче, щоб Росія виграла. Йому це невигідно

2 хв читання

Китай у питанні російсько-української війни відстоюватиме власні інтереси: Пекіну не вигідна ні перемога, ні поразка Росії. Таку думку в інтерв’ю Forbes Ukraine висловив ексміністр закордонних справ Павло Клімкін.

США та європейські країни закликають Китай зайняти конструктивну позицію та повпливати на РФ для завершення війни. Україна запрошувала його на саміт миру у Швейцарії, але Пекін відмовився.

Цитати:

  • Країни BRICS на саміті миру у Швейцарії майстерно розіграли свою тактику, вважає Клімкін. Частина країн, як Китай, не приїхали. Інші, як Бразилія, були на саміті лише у ролі спостерігача. Формально держави BRICS показали різне ставлення, а фактично – кожна з цих країн готується просувати своє бачення завершення війни та за можливості стати медіатором.
  • Китай, скоріш за все, лишатиметься «над процесом», каже Клімкін. «Китай завжди зважатиме на свої інтереси. Не на наші, не на російські. Поки Китаю потрібен російський актив, країна працюватиме, щоб ніхто цей актив не відірвав», – додає він.
  • Китай з’являтиметься на різних міжнародних майданчиках, вважає дипломат. На деяких – братиме участь прямо, на деяких – демонструватиме активність. «Залежно від обставин китайці змінюватимуть тактику, але їхня стратегія залишиться такою самою», – каже він.
  • Стратегія Китаю – отримати з російсько-української війни максимальні переваги для себе, додає Клімкін. «Щоб Росія не виграла, оскільки це їм невигідно. Але й не програла, оскільки це буде перемогою Заходу. Але поняття «виграла» та «програла» Китай визначає не так, як ми або Захід», – підсумував він.

Контекст:

Після втрати суттєвої частки європейського ринку через санкції за війну в Україні РФ намагається збільшити експорт до Китаю. Але Китай хоче купувати російський газ за «суттєво субсидованими» внутрішніми російськими цінами.

Росія отримує від Китаю 70% верстатів та 90% мікроелектроніки – це дає змогу РФ підтримувати свій ВПК, заявив 19 червня держсекретар США Ентоні Блінкен. Така підтримка має припинитися, переконаний він.

Китай не приїхав на український саміт миру на прохання Росії, вважає радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. На його думку, це вказує на позицію Пекіну з російсько-української війни. Україна не вважає Китай ворогом, але хоче, щоб Пекін поважав українську територіальну цілісність, заявив після саміту миру президент Володимир Зеленський. 

Напередодні саміту миру Китай просував китайсько-бразильський мирний план, за даними Reuters. Він містить заклики до деескалації та конференції за участі України й РФ для розгляду всіх мирних планів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні