Князєва звільнили з посади голови Верховного Суду /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Князєва звільнили з посади голови Верховного Суду

Shutterstock

Пленум Верховного Суду висловив недовіру голові суду Всеволоду Князєву, за таке рішення проголосували 140 суддів, проти – 2. Про це оголосили на засіданні Пленуму після таємного голосування. Виконувати обовʼязки голови буде суддя Дмитро Луспеник, який має найбільший стаж роботи на посаді судді ВС.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Оголошується протокол засідання лічильної комісії про результати таємного голосування щодо дострокового припинення повноважень голови ВС Всеволода Князєва внаслідок висловлення йому недовіри…», – було оголошено після голосування.
  • Після цього Пленум затвердив відповідну постанову.
  • Згідно зі статею 41 Закону «Про судоустрій і статус суддів», висловлення недовіри означає дострокове припинення повноважень голови Верховного суду. Водночас таке рішення не позбавляє Князєва статусу судді ВС.
  • Згідно із законом, у разі відсутності голови ВС його адміністративні повноваження здійснює заступник голови ВС, який нині не обраний.
  • Тож, виконувати обовʼязки голови буде Дмитро Луспеник, який має найбільший стаж роботи на посаді судді ВС.
Князєва звільнили з посади голови Верховного Суду /Фото 1

Дмитро Луспеник, фото: Верховний Суд

Контекст

Напередодні НАБУ й САП заявили, що викрили масштабну корупцію у Верховному Суді. Повідомлялося про затримання голови Верховного Суду Всеволода Князєва при отриманні хабаря у майже $3 млн.

Князєв нібито отримував гроші від людей, які діяли в інтересах бізнесмена Костянтина Жеваго. На брифінгу представники антикорупційних органів продемонстрували аудіозаписи розмов нібито між Жеваго, адвокатом і головою Верховного Суду. Вони обговорювали перенесення судового засідання, ухвалення рішення на користь Жеваго, передання $2,7 млн адвокату та інше.

Сам бізнесмен вже відкинув свою причетність до корупції у Верховному Суді.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні