Категорія
Новини
Дата

Жеваго відкинув звинувачення у причетності до хабаря в $3 млн голові Верховного Суду

Акціонер Ferrexpo Костянтин Жеваго не має жодного стосунку до ситуації з начебто одержанням хабаря головою чи суддями Верховного Суду України. Про це йдеться у заяві, яку пресслужба бізнесмена передала Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Інформація про те, що неправомірна вигода могла бути одержана від людей, які діяли в інтересах бізнесмена, повністю неправдива, йдеться у заяві. Сам Костянтин Жеваго просить ЗМІ «не поширювати непідтверджені відомості».
  • У пресслужбі Жеваго заявляють також про «безпідставний звʼязок і явну підтасовку» щодо паралелей у цій справі з рішенням Великої палати Верховного Суду від 19 квітня 2023 року про визнання законності придбання компанією Ferrexpo в 2002 році пакета акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК). 
  • За словами Жеваго, Велика палата ВС прийняла свою квітневу ухвалу не в його інтересах, а «в інтересах великої, публічної компанії з поважними акціонерами, яка торгується на основному майданчику Лондонської фондової біржі». 
  • «Верховний Суд оголосив юридично вивірене рішення. Було припинено спробу сумнівних офшорних компаній, пов’язаних із фігурантами санкційних списків США і Європи, у тому числі громадянами Росії, здійснити рейдерське захоплення великого промислового активу. Ми з іншими акціонерами переконалися, що саме у найвищій судовій інстанції України ще можна домогтися захисту своїх законних прав», – зазначив співвласник Ferrexpo.
  • Жеваго запевнив, що у разі необхідності він та юристи відповідних компаній готові надати всі належні пояснення слідству і судовим інстанціям. «Наголошу, що ми зацікавлені у прозорому розслідуванні цієї справи, аби зняти всі підозри і підтвердити свою репутацію в Україні та серед зарубіжних партнерів», – заявив бізнесмен.

Контекст

НАБУ й САП напередодні заявили, що викрили масштабну корупцію у Верховному Суді. За даними джерел УП та ZN.UA, голову Верховного Суду Всеволода Князєва затримали під час отримання хабаря на $3 млн в інтересах Жеваго.

Костянтина Жеваго підозрюють у причетності до схеми розтрати 2,5 млрд грн банку «Фінанси та Кредит». За даними ДБР, офшорна компанія в 2007–2014 роках відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а «Фінанси та Кредит» поручився за цю компанію на суму понад $113 млн. Після того як офшорна компанія не виконала договірні зобов’язання, іноземні банки стягнули заставне майно поручителя, зокрема списали $113 млн з рахунків українського банку. Внаслідок цього український банк оголосили неплатоспроможним у 2015 році.

У липні 2021 року Інтерпол оголосив Жеваго в міжнародний розшук за запитом ДБР. Жеваго вже три роки не зʼявляється в Україні. Останні роки бізнесмен живе між Лондоном та Дубаєм. У серпні 2022-го журналісти УП помітили його в Монако, де він відпочивав на власній яхті з назвою «Z» вартістю $70 млн. 

У 2019-му Генпрокуратура оголосила Жеваго в міжнародний розшук у справі про розтрату і легалізацію 2,5 млрд грн через банк «Фінанси та Кредит». Відтоді бізнесмен керує залізорудною імперією дистанційно. 

Наприкінці грудня 2022 року французькі правоохоронці затримали Костянтина Жеваго в одному з готелів Куршевелю. На сьогодні французький суд розглядає питання його екстрадиції в Україну.

4 січня фонд подав позов до Господарського суду Києва проти власника банку Жеваго про відшкодування збитків фінустанови та його кредиторів на суму майже 46 млрд грн. 

7 березня Господарський суд Києва за заявою Фонду гарантування арештував активи Костянтина Жеваго у межах забезпечення позову про відшкодування збитків банку «Фінанси та Кредит» і його кредиторів на суму майже 46 млрд грн. Суд наклав арешт на частки у трьох гірничо-збагачувальних комбінатах: ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», ТОВ «Єристівський ГЗК» і «Біланівський ГЗК».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні