Категорія
Новини
Дата

Голова Верховного Суду отримав хабар за ухвалення рішення на користь власника групи «Фінанси та Кредит» – НАБУ

Судді Верховного Суду отримали хабар за ухвалення рішення на користь власника групи «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго. Про це повідомив директор НАБУ Семен Кривонос на брифінгу 16 травня. Напередодні НАБУ і САП затримали голову Верховного Суду під час отримання неправомірної вигоди у розмірі близько $3 млн.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Очільник НАБУ повідомив, що бюро здійснило комплекс оперативно-технічних заходів із залученням детектива під прикриттям. За його словами, детективи зафіксували контакти власника фінансової групи «Фінанси та Кредит» з одним із власників адвокатського обʼєднання, яке використовували для прикриття злочинної діяльності.
  • «Була домовленість між власником цієї групи і власником цього адвокатського обʼєднання про передання неправомірної вигоди на користь високопоставлених осіб суду за ухвалення необхідного для цього підприємця рішення», – зазначив директор НАБУ.
  • За словами Кривоноса, 15 березня мало відбутися судове засідання, але його перенесли, щоб виграти час «для акумулювання певних коштів і досягнення домовленостей».
  • Директор НАБУ заявив, що паралельно відбувалося передання коштів від бізнесмена адвокату. «19 квітня Верховний Суд ухвалив рішення, а на початку травня адвокат — учасник цього злочинного угруповання отримав від керівництва Верховного Суду вказівку про розподіл цієї неправомірної вигоди серед суддів-учасників цього злочинного угруповання», – повідомив він.
  • Першу частину хабаря було передано 3 травня, а 15 травня – другу, на якій і було «зафіксовано «на гарячому» керівництво Верховного Суду», зазначив Кривонос.
  • Директор НАБУ повідомив, що під час проведення обшуків за місцем проживання фігурантів і на їхніх робочих місцях було вилучено значну суму коштів та одержано докази.
  • Керівник САП Олександр Клименко пояснив, що адвокатське обʼєднання виступало посередником між керівництвом суду і тими особами, які хотіли за неправомірну вигоду вирішити свої питання в суді.
  • «Це стосувалося не тільки Верховного Суду, а й більшості судів на території України. Усім цим фактам буде надано оцінку, їх перевіряють під час досудового розслідування», – додав він.
  • На брифінгу представники антикорупційних органів продемонстрували аудіозаписи розмов нібито між акціонером, адвокатом і головою Верховного Суду. Вони обговорювали перенесення судового засідання, ухвалення рішення на користь Жеваго, передання $2,7 млн адвокату та інше.

Контекст

Напередодні НАБУ й САП заявили, що викрили масштабну корупцію у Верховному Суді. Повідомлялося про затримання голови Верховного Суду Всеволода Князєва при отриманні хабаря у майже $3 млн.

Князєв нібито отримував гроші від людей, які діяли в інтересах бізнесмена Костянтина Жеваго. Сам бізнесмен вже відкинув свою причетність до корупції у Верховному Суді

Костянтина Жеваго підозрюють у причетності до схеми розтрати 2,5 млрд грн банку «Фінанси та Кредит». За даними ДБР, офшорна компанія в 2007–2014 роках відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а «Фінанси та Кредит» поручився за цю компанію на суму понад $113 млн. Після того як офшорна компанія не виконала договірні зобов’язання, іноземні банки стягнули заставне майно поручителя, зокрема списали $113 млн з рахунків українського банку. Внаслідок цього український банк оголосили неплатоспроможним у 2015 році.

У липні 2021 року Інтерпол оголосив Жеваго в міжнародний розшук за запитом ДБР. Жеваго вже три роки не зʼявляється в Україні. Останні роки бізнесмен живе між Лондоном та Дубаєм. У серпні 2022-го журналісти УП помітили його в Монако, де він відпочивав на власній яхті з назвою «Z» вартістю $70 млн. 

У 2019-му Генпрокуратура оголосила Жеваго в міжнародний розшук у справі про розтрату і легалізацію 2,5 млрд грн через банк «Фінанси та Кредит». Відтоді бізнесмен керує залізорудною імперією дистанційно. 

Наприкінці грудня 2022 року французькі правоохоронці затримали Костянтина Жеваго в одному з готелів Куршевелю. На сьогодні французький суд розглядає питання його екстрадиції в Україну.

4 січня фонд подав позов до Господарського суду Києва проти власника банку Жеваго про відшкодування збитків фінустанови та його кредиторів на суму майже 46 млрд грн. 

7 березня Господарський суд Києва за заявою Фонду гарантування арештував активи Костянтина Жеваго у межах забезпечення позову про відшкодування збитків банку «Фінанси та Кредит» і його кредиторів на суму майже 46 млрд грн. Суд наклав арешт на частки у трьох гірничо-збагачувальних комбінатах: ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», ТОВ «Єристівський ГЗК» і «Біланівський ГЗК».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні