Категорія
Новини
Дата

Пленум Верховного Суду розпочав процедуру звільнення Князєва з посади голови суду

Пленум Верховного Суду запустив процедуру звільнення Всеволода Князєва з посади голови суду. Це може відбутися упродовж 20 днів. Відповідне рішення прийнято на засіданні Пленума 16 травня.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Запуск процедури про звільнення Князєва підтримали 138 суддів зі 142 присутніх. 
  • Згідно зі статею 41 Закону «Про судоустрій і статус суддів», Пленум створив організаційний комітет, який має упродовж 20 днів організувати засідання Пленуму щодо висловлення недовіри голові ВС України.
  • Якщо в підсумку Пленум висловить недовіру Князєву, він буде достроково звільнений з посади голови Верховного Суду – статусу судді це його не позбавить. Раніше сьогодні прокурор САП Олександр Омельченко заявляв, що антикорупційні органи проситимуть Вищу раду правосуддя відсторонити Князєва від посади судді.
  • Засідання Пленуму ВС щодо висловлення недовіри Князєву призначено на 15:30 16 травня. 

Контекст

Напередодні НАБУ й САП заявили, що викрили масштабну корупцію у Верховному Суді. Повідомлялося про затримання голови Верховного Суду Всеволода Князєва при отриманні хабаря у майже $3 млн.

Князєв нібито отримував гроші від людей, які діяли в інтересах бізнесмена Костянтина Жеваго. На брифінгу представники антикорупційних органів продемонстрували аудіозаписи розмов нібито між Жеваго, адвокатом і головою Верховного Суду. Вони обговорювали перенесення судового засідання, ухвалення рішення на користь Жеваго, передання $2,7 млн адвокату та інше.

Сам бізнесмен вже відкинув свою причетність до корупції у Верховному Суді.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні