Категорія
Новини
Дата

Коаліція лівих сил здобула перемогу на парламентських виборах у Франції. Ле Пен та її союзники лише треті

1 хв читання

Мітинг на площі Республіки в Парижі 7 липня 2024 року /Getty Images

Мітинг на площі Республіки в Парижі 7 липня 2024 року Фото Getty Images

«Новий народний фронт» (ННФ) – коаліція лівих партій у Франції – здобув більшість місць у парламенті за підсумками другого туру виборів, що відбувся 7 липня, повідомило МВС Франції. Оскільки жодна з груп не забезпечила собі переважної більшості, ННФ доведеться формувати уряд меншості або створювати широку коаліцію, пише Reuters.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • «Новий народний фронт» здобув у Національній асамблеї 182 місця. 
  • На другому місці очолювана президентом Емманюелем Макроном коаліція «Разом» – 168 місць. 
  • «Національне обʼєднання» Жордана Барделли, ставленика Марін Ле Пен, отримало 143 місця, посівши третє місце.
  • Партія «Республіканці» – 45 місць. Ще 39 місць розподілилися між іншими учасниками виборів.
  • Другий тур виборів пройшов за 67-відсоткової явки, що стало найвищим показником для парламентських виборів у Франції з 1987 року.
Коаліція лівих сил здобула перемогу на парламентських виборах у Франції. Ле Пен та її союзники лише треті /Фото 1

Жордан Барделла. Фото: Getty Images

  • Жодна партія не здобула необхідних для абсолютної більшості 289 місць. Роботу парламенту, найімовірніше, буде паралізовано та розділено між трьома блоками.
  • Премʼєр-міністр Франції Габріель Атталь заявив, що подасть у відставку, але неясно, чи прийме її президент негайно, зважаючи на складне завдання з формування уряду, що стоїть попереду. Атталь сказав, що залишиться на посаді в ролі тимчасового виконувача обовʼязків.

Контекст

Після перемоги ультраправої партії «Національне обʼєднання» Марін Ле Пен на виборах до Європарламенту 9 червня президент Емманюель Макрон оголосив про розпуск Національних зборів і призначив дострокові вибори. 

30 червня відбувся перший тур, під час якого було обрано 76 депутатів. Його виграла партія «Національне обʼєднання» з результатом 33,4%. Друге місце посів «Новий народний фронт», третє – коаліція прихильників Макрона.

Другий тур виборів для «Національного руху» Ле Пен виявився далеким від очікувань соціологів, які пророкували йому впевнену перемогу. Ліві та центристські альянси вирішили обʼєднати зусилля після першого туру голосування минулого тижня, знявши десятки кандидатів із тристоронніх перегонів, щоб створити єдиний антирейтинг. 

У своїй першій реакції лідер «Національного руху» Жордан Барделла назвав співпрацю між антирейтинговими силами «ганебним альянсом», який, за його словами, паралізує Францію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд