Категорія
Новини
Дата

Євро та фондові індекси зросли. Перемога ультраправих у Франції видалася не настільки переконливою

1 хв читання

Марін Ле Пен /Getty Images

Марін Ле Пен Фото Getty Images

Курс євро і фʼючерси на європейські фондові індекси зросли на припущеннях, що крайні праві у Франції не зможуть отримати достатньо місць для завоювання абсолютної більшості на парламентських виборах, пише Bloomberg.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Деталі

  • Курс євро виріс на 0,5% по відношенню до долара – до $1,077. Індекс CAC 40 зріс на 2,7% на відкритті торгів у понеділок, 1 липня.
  • Дохідність дворічних державних облігацій Франції зросла на 0,02 відсоткових пункти до 3,15%. Дохідність 10-річних облігацій знизилася на 0,019 відсоткового пункту до 3,24%.
  • Партія «Національне обʼєднання» Марін Ле Пен посіла перше місце в першому турі парламентських виборів у Франції з результатом 33,4%, свідчать дані, опубліковані міністерством внутрішніх справ Франції. Друге місце із 27,98% голосів посів лівий блок «Новий народний фронт», третє – коаліція прихильників президента Емманюеля Макрона з результатом 20,76%.
  • Партія Ле Пен отримала менш переконливі результати, ніж очікувалося. Це послабило занепокоєння інвесторів, що друга за величиною економіка Європи прямує до більш радикальних політичних змін.
  • Більш розгромна перемога партії Ле Пен збільшила би шанси на експансивну фіскальну політику у Франції, дефіцит бюджету якої вже перевищує допустимий за правилами ЄС, зазначає агентство.
  • Зʼявилося відчуття полегшення, «що ультраправі партії не отримали такої більшості, якої боялися», – сказала Чару Чанана, ринковий стратег Saxo Capital Markets у Сінгапурі. 
  • Тепер інвестори шукатимуть підказки в Європейському центральному банку, сказала вона, додавши, що «зʼявилося певне відчуття стабільності в економіці єврозони після першого зниження ставки, але ми, безумовно, ще не виглядаємо так, ніби вийшли з лісу».

Контекст

Останніми тижнями євро опинилося під тиском через побоювання, що партія Марін Ле Пен здобуде перемогу і проштовхне політику великих витрат, яка може поставити країну на шлях зіткнення з ЄС. Хоча опитування після першого туру виборів, що відбулися минулої неділі, показали, що ультраправі перебувають на шляху до отримання більшості в 577 місцевих національних зборах, було неясно, чи зможуть вони набрати достатньо голосів, аби здобути повний контроль над нижньою палатою парламенту.

Другий тур голосування у Франції відбудеться 7 липня. В округах, де до другого туру вийшли троє кандидатів, кандидат, який посів третє місце, може зняти свою кандидатуру, щоб підвищити шанси іншої партії на перемогу над ультраправими.

Президент Емманюель Макрон закликав до «широкого» альянсу проти крайніх правих у другому турі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні