Категорія
Новини
Дата

Коломойського позбавили громадянства Кіпру – Phileleftheros

1 хв читання

Український бізнесмен Ігор Коломойський втратив громадянство Кіпру після того, як влада республіки підтвердила, що його було отримано шляхом шахрайства, неправдивих подань і приховування важливих фактів, пише місцева газета Phileleftheros.

Колись впливового мільярдера у 2022 році президент Володимир Зеленський своїм указом позбавив українського громадянства.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • У рішенні згадується, що як до, так і після натуралізації Коломойьский був і залишається «особою сумнівного характеру», а його натуралізація створила та створює величезний ризик зіпсованої репутації Республіки Кіпр.
  • Ключову роль у позбавленні громадянства відіграло те, що у своїй заяві на натуралізацію Коломойський не згадав нічого, повʼязаного зі справою про ухилення від сплати податків у Росії, яку розслідувала проти нього російська влада у 2008 році. Водночас отримав паспорт Кіпру він на два роки пізніше, у червні 2010 року.
  • В Україні бізнесмена звинувачують в ухиленні від сплати податків та розкраданнях, також йому оголосили підозру в організації замовного вбивства.
  • Видання нагадує, що у 2021 році Держдепартамент США заборонив Коломойському, його дружині та дітям вʼїзд до країни, звинувативши його в причетності до корупційних дій під час його перебування на посаді голови Дніпропетровської обласної адміністрації.
  • Коломойський, окрім кіпрського громадянства, з 1995 року має ще й ізраїльське громадянство.

Контекст

У 2019-му перемога Володимира Зеленського на президентських виборах дозволила Коломойському тріумфально повернутися до України після двох років «екзилю». З перезавантаженням на Банковій, в уряді та парламенті Коломойський міг розраховувати на безхмарне майбутнє. На ділі ж бізнесмен, який підтримував Зеленського під час виборів, виявився для нової влади так само незручним, як і для попередньої.

У лютому 2022 року Forbes оцінював статки Коломойського у $1,8 млрд. У листопаді – вже у $850 млн. І справа не лише у війні. У липні 2022-го Зеленський позбавив Коломойського українського громадянства, а у листопаді держава примусово забрала в управління «Укртатнафту» та «Укрнафту».

Forbes порахував, як змінились статки Коломойського протягом 12 місяців, що бізнесмен перебуває у СІЗО – детальніше у матеріалі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд