Категорія
Новини
Дата

«Тримання під вартою не має перевищувати 12 місяців». Коломойському дозволили вийти із СІЗО, але він залишиться під вартою через іншу підозру

2 хв читання

Детективи Бюро економічної безпеки (БЕБ) вичерпали законні можливості для того, щоб бізнесмен Ігор Коломойський перебував під вартою у справі про виведення коштів з ПриватБанку. Якби не інша підозра, він мав вийти із СІЗО 2 вересня з обов’язком внесення застави. Про зміну запобіжного заходу бізнесмену повідомила пресслужба Шевченківського районного суду міста Києва.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Шевченківський райсуд змінив запобіжний захід бізнесмену Ігорю Коломойському в одній зі справ із тримання під вартою на заставу в 1,8 млрд грн. Його змінили на прохання старшого детектива Бюро економічної безпеки.
  • У заяві пресслужба суду не називає імені фігуранта. Проте з деталей справи зрозуміло, що йдеться про Коломойського.
  • Граничний строк тримання під вартою під час досудового розслідування не повинен перевищувати 12 місяців у провадженні щодо тяжких та особливо тяжких злочинів, повідомляє пресслужба відомства. Коломойський перебуває під вартою у цій справі з 2 вересня 2023-го.
  • Попри це, бізнесмен перебуватиме під вартою щонайменше до 25 жовтня. «Є інша ухвала слідчого судді Печерського районного суду, за якою Ігорю Валерійовичу (Коломойському – Forbes) продовжено строк дії тримання під вартою в межах іншого кримінального провадження, – сказав прокурор Сергій Демінчук у коментарі «Суспільному». – Тому він надалі буде триматися під вартою».

Контекст

Першу протягом великої війни підозру про махінації у ПриватБанку слідчі БЕБ вручили бізнесмену 2 вересня 2023-го. За схожою справою він отримав підозру і від детективів Національного антикорупційного бюро України. 

7 вересня 2023-го детективи НАБУ за погодженням керівника САП повідомили колишньому кінцевому бенефіціарному власнику ПАТ КБ «ПриватБанк» Ігорю Коломойському та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру в заволодінні коштами банку на суму понад 9,2 млрд грн

8 вересня того самого року НАБУ та САП арештували активи Коломойського. У клопотанні про арешт майна йшлося про частки у статутному капіталі 307 юридичних осіб вартістю понад 3 млрд грн, а також майже 1000 об’єктів нерухомого майна та понад 1600 транспортних засобів і суден.

22 квітня 2024-го Шевченківський районний суд знову продовжив Коломойському термін тримання під вартою до 2 червня 2024-го. Тоді ж йому знизили суму застави до 1,9 млрд грн.

8 травня Коломойському повідомили про підозру в організації замовного вбивства у 2003-му. За даними правоохоронців, він з особистих мотивів замовив вбивство директора однієї з юридичних компаній за невиконання вимог щодо анулювання та визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів відкритого акціонерного товариства. Це третя підозра Коломойському за час повномасштабної війни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд