Категорія
Новини
Дата

Комітет Верховної Ради схвалив до другого читання законопроєкт про підвищення податків

1 хв читання

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту проголосувати за законопроєкт №11416-д про підвищення податків у другому читанні, повідомив депутат Ярослав Железняк. За його словами, нардепи розглянуть документ вже на наступному тижні.

У липні Міністерство фінансів представило законопроєкт щодо підвищення податків, зокрема збільшення військового збору та запровадження податку з обороту для юросіб. Відтоді законопроєкт декілька разів змінювався.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Ключові факти

  • У законопроєкті залишили збільшення військового збору (ВЗ) з 1,5% до 5% і впровадження ВЗ для ФОПів.
  • Планується встановлення ставки податку на прибуток для банків за 2024 рік у розмірі 50%.
  • Залишилася норма про підвищення ставки податку на прибуток для фінустанов (крім страховиків) з 18% до 25%.
  • Законопроєкт змінює податковий період з квартального на місячний для подання звітності про виплачені доходи на користь фізичних осіб (для економічного бронювання).
  • У документі запропоновано звільнити кошти з нацкешбеку від оподаткування та збільшити ренту на видобуток щебеню.

Контекст

18 липня у Верховній Раді зареєстрували урядовий законопроєкт №11416, який пропонував на час воєнного стану збільшити військовий збір для всіх громадян і додатково встановити збори для окремих галузей

Наприкінці серпня податковий комітет Ради відмовився від підвищення податків для банківського сектору до 50% у 2024 році, бо проти виступили Міністерство фінансів, Нацбанк і Міжнародний валютний фонд (МВФ). Зокрема, Мінфін не підтримав цю ідею, адже має занепокоєння щодо можливостей банків інвестувати в ОВДП. Натомість міністерство розраховує додатково залучити завдяки ОВДП понад 200 млрд грн до кінця року, заявив заступник міністра фінансів Денис Улютін.

17 вересня Верховна Рада проголосувала за законопроєкт №11416-д про підвищення податків у першому читанні. Напередодні до тексту законопроєкту повернули норму про підвищення податку на банки. Також документ містить норму про встановлення ставки податку на прибуток для небанківських фінансових установ (крім страховиків) на рівні 25%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд