Категорія
Новини
Дата

Компанія російського мільярдера Лісіна, який уникнув західних санкцій, співпрацює з ВПК та колоніями РФ – «Схеми»

«Новолипецький металургійний комбінат» (НЛМК) мільярдера Володимира Лісіна продовжив виконувати держзамовлення для пенітенціарної служби РФ та заводу, що розробляє і випускає радіолокаційні системи управління артилерією після початку війни, повідомляють «Схеми».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними сайту публічних закупівель РФ, «НЛМК» протягом 2022–2023 років щонайменше вісім разів перемагав у тендерах на постачання сталі для держорганів Росії.
  • Сім із них – постачання анізотропної та нізотропної сталі для колонії №1 в Костромській області (ФКУ ИК-1 УФСИН). Колонія закупила сталі у підприємства Лісіна на суму 66,2 млн руб. Восьмий державний тендер стосувався постачання ізотопної сталі для АО «Изумруд».
  • Завод «Изумруд» працює у військово-оборонному комплексі Росії, розробляючи системи управління артилерією, двигуни для безпілотників та системи скидання вибухівки з БПЛА.
  • У пресслужбі «НЛМК» повідомили, що ФКУ ИК-1 УФСИН РФ у Костромській області є «виробником електротехнічного обладнання для різного цивільного застосування», у тому числі мережевих та вимірювальних трансформаторів, світлодіодних світильників.
  • Також там додали, що «Изумруд» є виробником побутових електроприладів, у тому числі компресорів, зарядно-розрядних та комутаційних щитів.
  • «НЛМК» постачав цій компанії відповідну сталь до травня 2022 року. Після включення АО «Изумруд» до списку санкцій Великої Британії, поставки цієї компанії не здійснювалися. «НЛМК» продає сталь на внутрішній ринок лише цивільного застосування, зокрема через мережі дистрибуції», – додали у компанії.

Контекст

У вересні журналісти-розслідувачі програми «Схеми» заявили, що сталь корпорації Лісіна систематично постачалася на державні підприємства РФ, які безпосередньо займаються виготовленням ядерної зброї. Йдеться про Російський федеральний ядерний центр – всеросійський науково-дослідний інститут технічної фізики імені академіка Забабахіна. «Схеми» знайшли контракти на постачання електротехнічної сталі у 2017 році. Інститут Забабахіна розробляє та випробовує ядерні й термоядерні боєприпаси.

Група НЛМК з обігом у понад $16 млрд – це металургійна імперія Лісіна. Новолипецький металургійний комбінат – ключове підприємство групи. НЛМК займається як видобутком сировини, так і виробництвом продукції зі сталі.

Головною компанією групи в Росії є ПАО «НЛМК». У ній Лісін – голова ради директорів. 79% акцій НЛМК належало кіпрській Fletcher Group Holdings Limited, у якій Володимир Лісін є директором.

Володимир Лісін постачав сталь російським компаніям, які виробляють ядерну зброю та балістичні ракети, йдеться у розслідуванні The Times. Компанія Лісіна поставляла для ВПК сталевий листовий прокат, конструкційну нержавіючу сталь, слабомагнітні сплави, електротехнічну стрічку, сталь Armco і холоднокатану плаковану сталь. Нещодавно Лісін, статки якого становлять близько $23 млрд, перевів свої частки в «Новолипецькому металургійному комбінаті» та «ПГК» з Кіпру до компаній в ОАЕ. Йдеться про зареєстровані в Абу-Дабі фірми Serenity II Holdings та Nebula II Holdings.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні