Категорія
Новини
Дата

Компанія з розробки водневих елементів для літаків Universal Hydrogen залучила $20,5 млн інвестицій. Засновник стартапу – українець Павло Єременко

Американська компанія Universal Hydrogen, яка планує розробити рішення для зберігання водню та комплекти для переобладнання комерційних літаків, залучила $20,5 млн у рамках фінансування серії A. Це має допомогти зменшити викиди вуглецю в атмосферу, пише Techrunch.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Раунд очолив венчурний фонд Playground Global із синдикатом інвесторів, включаючи Fortescue Future Industries, Coatue, Global Founders Capital, Plug Power, Airbus Ventures, Toyota AI Ventures, Sojitz Corporation і Future Shape.
  • Залучені кошти підуть на збільшення штату компанії з 12 до 40 осіб і розвиток власних технологій.
  • Першим продуктом компанії стануть легкі модульні капсули для «зеленого водню» в літаках, оснащених відповідними паливними елементами.
  • Засновник Universal Hydrogen Павло Єременко сподівається, що до 2025 року його продукт дасть змогу використовувати водневі паливні елементи на борту невеликих регіональних літаків, які перевозять 40–60 людей.
  • В кінцевому підсумку капсули будуть доступні для літаків різного розміру – від повітряних таксі вертикального зльоту до далекомагістральних літаків.
  • Аби запустити ринок капсул, Universal Hydrogen співпраці з Plug Power розробляють власний «водневий» літак на 19 посадочних місць, здатний здійснювати перельоти на відстань до 1200 км.
  • Єременко вважає, що водень – єдиний реальний шлях для авіації досягти завдань Паризької угоди та допомогти стримати глобальне потепління.

Контекст

2015 року майже 200 країн домовилися в Парижі зменшити викиди СО2 в атмосферу, щоб стримати глобальне підвищення середньої температури на рівні не більше 2°C по відношенню до зафіксованих температурних показників доіндустріального періоду (до 1760 року).

Для досягнення цієї мети у ЄС розглядають виробництво «зеленого водню». Зокрема, уряд Німеччини виділив €9 млрд на запуск національної водневої промисловості з метою стати світовим лідером у цій області.

Водень давно вважають перспективним джерелом енергії для застосування в залізничних мережах, що зможе зменшити викиди шкідливих елементів у атмосферу. Починаючи з 2018 року французька компанія Alstom запустила в Німеччині «водневий» поїзд Coradia iLint, пише DW.

Окрім Universal Hydrogen, в авіагалузі робить ставку на водень компанія ZeroAvia з Великої Британії і Airbus. Вони розробляють літаки на водні.

Довідка

Павло Єременко народився 1979 року у Львові, а в 13 років разом із батьками емігрував до США. З 2016 року займав посаду гендиректора інноваційного центру Airbus Group. Також був виконавчим директором Google. У вересні 2020 року Єременко оголосив про створення Universal Hydrogen.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні