Категорія
Новини
Дата

Компанія з розробки водневих елементів для літаків Universal Hydrogen залучила $20,5 млн інвестицій. Засновник стартапу – українець Павло Єременко

1 хв читання

Американська компанія Universal Hydrogen, яка планує розробити рішення для зберігання водню та комплекти для переобладнання комерційних літаків, залучила $20,5 млн у рамках фінансування серії A. Це має допомогти зменшити викиди вуглецю в атмосферу, пише Techrunch.

Ключові факти

  • Раунд очолив венчурний фонд Playground Global із синдикатом інвесторів, включаючи Fortescue Future Industries, Coatue, Global Founders Capital, Plug Power, Airbus Ventures, Toyota AI Ventures, Sojitz Corporation і Future Shape.
  • Залучені кошти підуть на збільшення штату компанії з 12 до 40 осіб і розвиток власних технологій.
  • Першим продуктом компанії стануть легкі модульні капсули для «зеленого водню» в літаках, оснащених відповідними паливними елементами.
  • Засновник Universal Hydrogen Павло Єременко сподівається, що до 2025 року його продукт дасть змогу використовувати водневі паливні елементи на борту невеликих регіональних літаків, які перевозять 40–60 людей.
  • В кінцевому підсумку капсули будуть доступні для літаків різного розміру – від повітряних таксі вертикального зльоту до далекомагістральних літаків.
  • Аби запустити ринок капсул, Universal Hydrogen співпраці з Plug Power розробляють власний «водневий» літак на 19 посадочних місць, здатний здійснювати перельоти на відстань до 1200 км.
  • Єременко вважає, що водень – єдиний реальний шлях для авіації досягти завдань Паризької угоди та допомогти стримати глобальне потепління.

Контекст

2015 року майже 200 країн домовилися в Парижі зменшити викиди СО2 в атмосферу, щоб стримати глобальне підвищення середньої температури на рівні не більше 2°C по відношенню до зафіксованих температурних показників доіндустріального періоду (до 1760 року).

Для досягнення цієї мети у ЄС розглядають виробництво «зеленого водню». Зокрема, уряд Німеччини виділив €9 млрд на запуск національної водневої промисловості з метою стати світовим лідером у цій області.

Водень давно вважають перспективним джерелом енергії для застосування в залізничних мережах, що зможе зменшити викиди шкідливих елементів у атмосферу. Починаючи з 2018 року французька компанія Alstom запустила в Німеччині «водневий» поїзд Coradia iLint, пише DW.

Окрім Universal Hydrogen, в авіагалузі робить ставку на водень компанія ZeroAvia з Великої Британії і Airbus. Вони розробляють літаки на водні.

Довідка

Павло Єременко народився 1979 року у Львові, а в 13 років разом із батьками емігрував до США. З 2016 року займав посаду гендиректора інноваційного центру Airbus Group. Також був виконавчим директором Google. У вересні 2020 року Єременко оголосив про створення Universal Hydrogen.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні