Категорія
Новини
Дата

Конфіскований у росіянина Молчанова завод накопичив борги та звільнив частину працівників – Trap Aggressor

Конфіскований завод бетонних виробів «Аерок», який повʼязують із російським бізнесменом Андрієм Молчановим, що наразі знаходиться під управлінням АРМА, заборгував мільйони гривень за договорами про оплату послуг. Крім того, колишні працівники позиваються до заводу у звʼязку зі звільненням. Про це повідомляє група аналітиків Trap Aggressor, яка моніторить процес стягнення російських активів.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними реєстра судових рішень, зокрема, до ТОВ «Аерок» позивається «Київоблгаз» через заборгованість за надання послуг з розподілу природного газу у червні–вересні 2022 року на суму 2,6 млн грн. 
  • Завод також, ймовірно, заборгував 2,6 млн грн ПП «Альфа Легіон» за договором про надання послуг охорони. 
  • ПП «Капіталпромбуд» просить суд стягнути з ТОВ «Аерок» заборгованість у сумі близько 4 млн грн за договором підряду, а ТОВ «Транс-Сервіс-1» вимагає сплатити 77 000 грн за перевезення автомобільним транспортом.
  • До підприємства позивається низка працівників, які намагаються оскаржити нещодавні звільнення та поновитися на роботі. Станом на квітень 2023 року на розгляді суду знаходяться позови десяти таких працівників.

Контекст

Минулого року активи ТОВ «Аерок» арештували і передали в управління АРМА. Зокрема, йдеться про корпоративні права та статутний капітал ТОВ «Аерок», велику кількість нерухомості, земельних ділянок, транспортних засобів та робочого устаткування.

12 жовтня АРМА оголосила конкурс на відбір управителя цими активами. Пізніше його скасували через нову ухвалу суду, після чого 24 листопада був оголошений ще один конкурс. У січні цього року управителем заводу «Аерок» обрали фірму «Харківські будматеріали», однак з управителем станом на квітень договір поки що не укладено, тривають процедури оцінки.

Андрій Молчанов володіє контрольним пакетом (50,33%) будівельної групи «ЛСР», одного з найбільших забудовників у РФ. Вітчим Молчанова Юрій працював разом із Путіним у СПбДУ, вони обидва відповідали за міжнародні звʼязки. Сам Андрій Молчанов із 2008-го до 2013 року представляв Ленінградську область у Раді Федерації, очолював комітет у справах СНД. До війни російський Forbes оцінював статки Молчанова у $1,2 млрд, він посідав 104-те місце у списку найбагатших людей РФ.

У 2018 році мінфін США вніс групу «ЛСР» та її гендиректора до «кремлівського списку» – переліку суб’єктів (фізичних та юросіб), безпосередньо наближених до президента РФ Путіна.

У місті Обухові Київської області зареєстрована компанія «Аерок». Основний вид діяльності – виготовлення виробів із бетону для будівництва. Власником компанії є ПАТ «Група ЛСР», свідчать дані Youcontrol. Даних, що Молчанов володіє ще якимись активами в Україні, немає.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні