Категорія
Новини
Дата

Конфлікт Джека Ма з владою Китаю коштував Ant Group і Alibaba $850 млрд – Bloomberg

Засновані Джеком Ма компанії Ant Group і Alibaba через конфлікт бізнесмена з китайською владою втратили понад $850 млрд, пише Bloomberg. 7 липня Пекін заявив, що завершує розслідування щодо Ant, яка має виплатити штраф у $1 млрд.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Проблеми у мільярдера почалися майже три роки тому, коли він розкритикував китайського регулятора. Після цього влада скасувала IPO його фінтех-стартапа Ant Group, а ІТ-гігант Alibaba вирішив розділитися на шість частин. 
  • Втрати для Alibaba та Ant виходять далеко за межі штрафів. Після скасування первинного розміщення Ant Group довелося переглянути свою бізнес-модель: згорнути операції в чутливих секторах економіки та відмовитися від конкуренції з держбанками. В результаті оцінка компанії, яка після IPO очікувалася на рівні $315 млрд, впала до $78,5 млрд, зазначає агентство.
  • Alibaba теж помітно постраждала, опинившись у центрі кампанії китайської влади щодо посилення контролю над ІТ-сектором. ІТ-гігант у березні оголосив про розділення свого бізнесу на шість підрозділів, які самостійно залучатимуть кошти та плануватимуть IPO. Як писала FT, план заздалегідь схвалили китайські регулятори. 
  • Акції Alibaba 7 липня зросли на 8% на новинах про завершення розслідування Ant, а її ринкова вартість досягла $234 млрд. Однак це на $620 млрд менше від пікової вартості компанії в 2020 році, зазначив Bloomberg.

Контекст

Восени 2020 року Ма розкритикував політику влади Китаю. За його словами, регулятори стримують розвиток інновацій, а в найбільших китайських банків – «менталітет ломбарду».

З того часу в компаній мільярдера почалися проблеми: регулятори скасували IPO акцій заснованої ним Ant на $37 млрд і оштрафували Alibaba на рекордні $2,8 млрд за порушення антимонопольного законодавства. Після цього Ма залишив країну і тривалий час проживав у Токіо.

У березні цього року повідомлялося про спроби китайської влади переконати Джека Ма повернутися і допомогти продемонструвати державну підтримку бізнес-спільноті. Наприкінці березня Ма повернувся до Китаю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні