Alibaba змінила СЕО та голову правління на тлі розділення на шість компаній /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Alibaba змінила СЕО та голову правління на тлі розділення на шість компаній

Getty Images

Давнього очільника Alibaba Даніеля Чжана вирішили замінити на посаді виконавчого директора та голови правління китайського гіганта електронної комерції, пише Financial Times. У групі відбувається кадрова перестановка через поділ на шість окремих підрозділів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зокрема, голова провідних сайтів електронної комерції Alibaba Taobao та Tmall Едді Юнмін Ву замінить Чжана на посаді виконавчого директора у вересні. Співзасновник і віцеголова Alibaba Джозеф Цай займе місце Чжана як голова правління.
  • Чжан, який обіймав посаду генерального директора протягом восьми років, як і раніше, керуватиме хмарним підрозділом, який він очолив у грудні.
  • «Це слушний час для мене, щоб зробити перехід, враховуючи важливість Alibaba Cloud Intelligence Group, оскільки вона просувається до повного відділення», – сказав Чжан.
  • Чжан заявив, що тепер намагатиметься зміцнити хмарний бізнес, «зробивши хмарні обчислення та штучний інтелект більш доступними для різних за розміром підприємств та галузей».
  • Хоча річний обсяг продажу групи зріс у 11 разів, а прибуток збільшився майже втричі з початку його перебування на посаді, ціна акцій Alibaba практично не змінилася.
  • Інвестори все більше стурбовані через нестійке становище групи на внутрішньому ринку електронної комерції, яка приносить основну частину її прибутку, а також мляве відновлення економіки Китаю та геополітичні суперечки зі США.

Контекст

Робота Чжана на чолі китайської групи була складною через конфлікт співзасновника Alibaba Ма з Пекіном, що спричинив скасування первинного публічного розміщення акцій дочірньої компанії Ant Group більше двох років тому.

З того часу Alibaba була оштрафована на рекордний антимонопольний штраф у розмірі $2,8 млрд і поступилася ринком у своєму основному бізнесі електронної комерції новим конкурентам, включаючи Pinduoduo і Douyin з ByteDance.

Новий СЕО Ву був частиною команди засновників Alibaba, перейшовши як технічний директор у 1999 році з попереднього підприємства Джека Ма China Pages. Пізніше він обіймав посаду головного технічного директора платіжної платформи Alipay, потім Taobao. Ву запустив торговий додаток Taobao, який швидко став важливою частиною щоденних звичок купівлі китайських споживачів.

Він продовжить обіймати посаду голови дочірньої компанії Tmall та Taobao.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні