Конгрес США розслідує діяльність BlackRock та MSCI через сприяння інвестиціям у китайські компанії – WSJ  /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Конгрес США розслідує діяльність BlackRock та MSCI через сприяння інвестиціям у китайські компанії – WSJ 

Getty Images

Найбільший у світі керуючий активами BlackRock і провідний укладач фондових індексів MSCI перебувають під слідством комітету Конгресу США через сприяння американським інвестиціям у китайські компанії, які уряд США звинуватив у підтримці збройних сил Китаю та порушенні прав людини, пише The Wall Street Journal.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами законодавців, пенсійні фонди американців мимоволі підживлюють китайські фірми, на які США звертають увагу через проблеми з нацбезпекою та правами людини.
  • Спеціальний комітет Палати представників у справах Комуністичної партії Китаю повідомив BlackRock і MSCI у понеділок, 31 липня, про розслідування їхньої діяльності, згідно з листами, переглянутими The Wall Street Journal. Мета розслідування – зібрати факти, які могли б надати інформацію про політику США щодо Китаю, зокрема про потоки американського капіталу.
  • Компаніям повідомили, що перевірка лише невеликої частини їхньої діяльності, яка не є незаконною, показала, що вони змушують американців фінансувати понад 60 китайських компаній.
  • Спрямовуючи «масові потоки американського капіталу» в такі китайські організації, американські фірми «погіршують і так серйозну загрозу національній безпеці й підривають американські цінності», йдеться у листах. Група виявила, що через пʼять фондів BlackRock інвестувала понад $429 млн у китайські компанії.
  • BlackRock вже безпосередньо звʼязалася з комітетом, щоб краще зрозуміти його побоювання. «Більшість інвестицій наших клієнтів у Китаї здійснюються через індексні фонди, і ми є одним із 16 управляючих активами, які в даний час пропонують індексні фонди США для інвестування в китайські компанії», – сказано у заяві.
  • MSCI також заявила, що вона розглядає запит комітету.
  • Після перевірки комітет повідомив, що «в результаті рішень», прийнятих BlackRock і MSCI, американці «мимоволі фінансують» низку китайських компаній, які діють проти інтересів США.
  • Представник посольства Китаю у Вашингтоні заявив, що «політизація економічних, торгових та інвестиційних питань суперечить принципам ринкової економіки».

Контекст

Спеціальний комітет США з Китаю, створений цього року, все більше уваги приділяє ролі американських компаній та фінансових установ у підживленні Китаю. 

У липні комітет розпочав розслідування щодо американських венчурних компаній, які фінансують китайські стартапи в галузі штучного інтелекту, напівпровідників і квантових обчислень. Білий дім та двопартійна коаліція в Конгресі вважали такі інвестиції особливо шкідливими.

Завдяки цьому останньому розслідуванню діяльності BlackRock та MSCI комісія розширила свою увагу, а також ретельно вивчила керуючих активами й укладачів індексів. 

Такі фірми, як правило, практично не мають прямого відношення до китайських компаній у своїх портфелях або індексах, але вони відіграють вирішальну роль у спрямуванні великих сум пенсійних заощаджень американців. 

BlackRock управляє активами на суму понад $9 трлн, і мільйони американців довіряють їй інвестування своїх заощаджень.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні