Категорія
Новини
Дата

BlackRock та JPMorgan працюють над фондом відновлення України, його можуть презентувати інвесторам вже цього тижня

Найбільша у світі інвестиційна компанія BlackRock та американський фінансовий холдинг JPMorgan Chase допомагають українському уряду створити банк реконструкції, щоб спрямовувати державний стартовий капітал на проєкти відновлення, які можуть залучити сотні мільярдів доларів приватних інвестицій, пише Financial Times.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Фонд розвитку України перебуває на стадії планування, і очікується, що його не буде повністю запущено до закінчення війни з Росією. Але інвестори отримають попередню презентацію фонду цього тижня на лондонській конференції, спільно організованій урядами Великої Британії та України.
  • «Дуже багато з сьогоднішніх довгострокових проблем найкраще вирішуються за допомогою змішаного фінансування, і це одна з них. Вам потрібні ці кошти для масштабної мобілізації капіталу», – сказав віцеголова BlackRock Філіп Хільдебранд.
  • Уряд залучив консалтинговий підрозділ BlackRock у листопаді, щоб визначити, як найкраще залучити капітал для відбудови, а потім у лютому додався JPMorgan. Президент України Володимир Зеленський оголосив минулого місяця, що країна працює з двома фінансовими групами та консультантами McKinsey.
  • Офіційної мети зі збору коштів не встановлено, але джерела, знайомі з дискусіями, кажуть, що фонд прагне залучити недорогий капітал від урядів, донорів і міжнародних фінансових установ та використати його для залучення у 5-10 разів більше приватних інвестицій.
  • Фінансисти проконсультувалися з інвесторами з приватного та державного секторів і виявили, що вони хочуть допомогти Україні, але з підозрою ставляться до сфери держуправління, відсутності прозорості й ринків капіталу.
  • За словами BlackRock, Україні потрібен банк фінансування розвитку, щоб знайти інвестиційні можливості у таких секторах, як інфраструктура, клімат і сільське господарство, та зробити їх привабливими для пенсійних фондів та інших довгострокових інвесторів й кредиторів. «Фонд створюється також для того, щоб надати інвесторам з державного та приватного секторів можливість інвестувати у конкретні проєкти і сектори», – сказав Стефан Вейлер, голова відділу ринків боргового капіталу JPMorgan у Центральній Європі, на Близькому Сході та в Африці. 
  • Структура передбачатиме, щоб фонд використовував дешевші державні гроші, відомі як концесійний капітал, для здійснення початкових інвестицій і покриття перших збитків. Очікується, що для подолання занепокоєння інвесторів фонд укомплектує своє правління представниками міжнародних фінансових установ та урядів і найме фахівців із інвестицій для реалізації своєї стратегії.
  • Наразі робота з Україною зосереджена на створенні структури, управління та практичних процедур, оскільки більшість інвесторів хочуть дочекатися закінчення бойових дій.

Контекст

У вересні 2022 року стало відомо, що інвесткомпанія BlackRock надаватиме безоплатні консультації українському уряду. Вони стосуватимуться створення Фонду відновлення для підтримки української економіки. Австралійський мільярдер Ендрю Форрест, засновник компанії Fortescue, пообіцяв інвестувати 740 млн австралійських доларів ($500 млн) у фонд відновлення України під управлінням BlackRock. Про це пише видання The Sydney Morning Herald.

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд. У лютому Шмигаль повідомив в інтервʼю Forbes, що в України наразі є понад 150 млрд грн, які ринок може освоїти для відновлення житла та критичної інфраструктури. У межах програми швидкого відновлення пріоритетними є відновлення енергомереж, розмінування, відбудова житла й критичної інфраструктури, а також програми підтримки бізнесу.

У березні Світовий банк збільшив оцінку потреб України на відновлення та реконструкцію до $411 млрд. Про це пише Bloomberg із посиланням на розрахунки банку на основі збитків, завданих протягом року війни. Ця цифра у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році.

За даними обласних військових адміністрацій, з 24 лютого 2022-го зруйновано або пошкоджено майже 18 500 багатоповерхових житлових будинків і понад 142 000 приватних садиб.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) в своєму звіті «Регіональні економічні перспективи» повідомляє, що п’ятирічний період відновлення України потребуватиме додаткових інвестицій у розмірі близько $50 млрд на рік завдяки припливу іноземного капіталу, в тому числі приватного.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні