Категорія
Новини
Дата

«Опція не згадувалась». Мінекономіки і Мінтранс відреагували на заяву Туска про можливе закриття кордону для торгівлі (оновлено)

Польські та українські урядовці працюють над конструктивним рішенням як розблокувати кордон і врахувати інтереси фермерів Польщі і України, повідомив заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка. За його словами, сторони змогли знайти спільну мову, а під час переговорів закриття кордону не згадувалось. Віцепрем'єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков додав, що ніхто з української сторони не веде переговори про закриття кордонів з Польщею.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Качка повідомив, що мав 4 години дуже насичених переговорів з міністрами розвитку і технології Польщі Кшиштофем Гетманем і сільського господарства Чеславем Шєкєрським. 
  • За його словами, вони змогли знайти спільну мову і працюють над конструктивним рішенням як розблокувати кордон. 
  • «За всі 4 години переговорів опція закриття кордону не згадувалась. Як досить чітко сказав премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск — це було би дуже болісним рішенням для наших економік», – сказав він.
  • Він наголосив, що ця торгівля в річних параметрах становить $11,7 млрд.
  • «Не кажучи вже про транзит, який є життєво важливим для України. Поки без деталей, але конструктивне рішення можливе», – написав Качка.
  • Оновлено о 20:15. Пізніше віце-прем’єр-міністр з відновлення-міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що для України стабільно працюючий кордон – це питання виживання у війні з російським агресором.
  • «Ми з великою повагою ставимося до дружньої Польщі і запропонували конструктивні рішення, а також зробили кроки назустріч для зняття напруження на кордоні», – написав Кубраков.
  • Україна очікує відповідні рішення збоку польського уряду, щоб ситуація не зайшла в глухий кут. Закриття кордону не буде вигідне нікому, окрім Росії, додав він.

Контекст

Вранці 20 лютого польські фермери розпочали загальний страйк, блокуючи майже у 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і ПП на кордоні з Україною. Поблизу ПП «Медика – Шегині» протестувальники перекрили залізницю та розсипали збіжжя із зерновозів. Також на пункті перетину кордону «Рава-Руська – Гребенне» польські протестувальники зупинили пасажирський автобус.

Українська влада вже поінформувала Єврокомісію про ситуацію з блокуванням українського кордону, зокрема про блокування пасажирського руху й висипання зерна з товарного поїзда.

27 лютого тисячі польських фермерів вийшли на вулиці Варшави з національними прапорами, протестуючи проти імпорту агропродукції з України та «Зеленої угоди» Європейського Союзу. Чого саме хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

28 лютого премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що польський та український уряди ведуть переговори про тимчасове закриття кордону для призупинення торговлі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні