Категорія
Новини
Дата

«Рішення болюче для обох сторін». Польща може тимчасово закрити кордон з Україною для торгівлі

Польський та український уряди ведуть переговори про тимчасове закриття кордону для призупинення торгівлі, повідомив премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск, пише Tvn24. За його словами, це буде тимчасове рішення та «болюче» для обох сторін.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Туск скликав на завтра сільськогосподарський саміт у Варшаві, на цій зустрічі з представниками протестувальників він планує шукати вирішення проблеми. 
  • Глава польського уряду пояснив, що країна «хоче допомогти Україні, але не може допустити, щоб ця допомога мала дуже негативні наслідки для наших громадян».
  • Премʼєр-міністр Туск заявив, що він перебуває у постійному контакті з українськими урядовцями. «І вони це теж розуміють, ми маємо знайти рішення, і ми знайдемо рішення, яке захистить наш ринок та наших фермерів від цієї нерівної конкуренції», – сказав Туск.
  • Премʼєр-міністр Польщі також повідомив про переговори щодо тимчасового закриття кордону з Україною. 
  • «Ми говоримо з українською стороною про тимчасове закриття кордону та припинення обміну товарами», – зазначив він. Глава польського уряду заявив, що поговорить про це у четвер із польськими фермерами. 
  • Таке рішення він назвав тимчасовим та «взаємно болючим». 
  • «Польща має позитивне сальдо торговельного балансу з Україною, ми продаємо Україні набагато більше, ніж отримуємо від України, але в різних груп різні інтереси…», – сказав він, додавши, що все ж необхідно знайти довгострокове рішення проблеми.

Контекст

Вранці 20 лютого польські фермери розпочали загальний страйк, блокуючи майже у 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і ПП на кордоні з Україною. Поблизу ПП «Медика – Шегині» протестувальники перекрили залізницю та розсипали збіжжя із зерновозів. Також на пункті перетину кордону «Рава-Руська – Гребенне» польські протестувальники зупинили пасажирський автобус.

Українська влада вже поінформувала Єврокомісію про ситуацію з блокуванням українського кордону, зокрема, про блокування пасажирського руху й висипання зерна з товарного поїзда.

27 лютого тисячі польських фермерів вийшли на вулиці Варшави з національними прапорами, протестуючи проти імпорту агропродукції з України та «Зеленої угоди» Європейського Союзу. Чого саме хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні