Категорія
Новини
Дата

Консультативна група, перехід на західні калібри і стандарти НАТО. Резніков підбив підсумки зустрічі на авіабазі «Рамштайн»

Створення Консультативної групи з питань оборони України, перехід на західні калібри та освоєння українською армією зброї стандартів НАТО. Про це говорили на зустрічі 26 квітня на американській авіабазі «Рамштайн» у Німеччині представники оборонних відомств понад 40 країн, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • На зустрічі обговорювали три блоки питань, які стосуються короткострокових оперативних рішень щодо допомоги Україні у відсічі російській агресії, а також довгострокового бачення – як посилити оборону з огляду на стратегічні виклики, повідомив міністр.
  • Перше. Створено Консультативну групу з питань оборони України, яка діятиме на постійній основі. Постійний механізм дозволить оптимізувати і пришвидшити важливі процеси щодо отримання зброї, вдосконалити логістику, забезпечити оптимальну координацію, вважає Резніков.
  • Друге. Відбулися тектонічні зрушення на рівні філософії, наголосив міністр. Тривалий час Україна переконувала партнерів в тому, що в якості підтримки доцільно надавати Україні зброю західного виробництва, яка відповідає стандартам НАТО. Перехід на західні калібри і техніку – це стратегічне рішення, яке нарешті прийнято. Зокрема, Україна вже отримує артилерію калібру 155-мм.
  • Третє. Доказ цих зрушень – українські воїни вже деякий час опановують західну зброю. Навчальні програми будуть масштабовані і поширені навіть на ті зразки озброєнь та техніки, щодо надання яких Україні поки що немає політичних рішень, зазначив міністр. 
  • «Загальний висновок за підсумками зібрання на базі «Рамштайн» – йдеться про справді історичні зміни, які у найближчі тижні – місяці будуть матеріалізовані», – сказав Олексій Резніков.  

Контекст

У ході вчорашньої зустрічі Резніков передав повідомлення від Києва. За його словами, для досягнення повної перемоги над агресором і звільнення українських територій, потрібна сучасна зброя, зокрема велика кількість сучасного важкого озброєння. Серед іншого, Україна потребує протиповітряну оборону та БПЛА, артилерійські системи, реактивні системи залпового вогню, танки, БТРи та БМП, літаки, протикорабельні ракети.

Регламентний комітет Палати представників США сьогодні о 21:00 за київським часом розгляне законопроєкт про ленд-ліз для України. Сенат США 7 квітня одноголосно ухвалив законопроєкт щодо відновлення програми часів Другої світової війни. Ця програма дозволить президенту США більш ефективно надсилати зброю та інші поставки в Україну на тлі вторгнення РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні