Категорія
Новини
Дата

Суд заборонив «Цитрусу» розпоряджатися торговельною маркою та сайтом. Про що говорять учасники корпоративного конфлікту

Господарський суд Києва за позовом компанії «Е-Тікетс Сервіс Україна» тимчасово заборонив ТОВ «ЗТ-Інвест» (група компаній «Цитрус») розпоряджатися торговельною маркою та доменним іменем компанії (citrus.ua). Відповідна ухвала від 4 січня 2022 року опублікована в Єдиному реєстрі судових рішень. Співвласник «ЗТ-Інвест» Геннадій Корбан заявив, що корпоративний конфлікт триває

Фото citrus.ua

Фото citrus.ua

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Суд тимчасово заборонив будь-які дії з низкою торговельних марок: «Цитрус» (кирилична і латинська), «ЦИТРУС дискаунт» (CITRUS discount), «ЦИТРУС гаджети та аксесуари», «eton», «like.bike», «AIR MUSIC» та «L.А.Р.Т.І.».
  • Державному підприємству «Український інститут інтелектуальної власності» («Укрпатент») до набрання законної сили рішенням суду у цій справі заборонено вносити будь-які зміни до Державного реєстру на зазначені торговельні марки.
  • Суд зобовʼязав компанію «Інтернет Інвест» встановити в Реєстрі доменних імен режими сliеntHold та serverHold для доменного імені citrus.ua, а також заборонити будь-які дії із сайтом до вирішення спору за суттю.
  • «Це свідчить про те, що корпоративний конфлікт триває. І в ньому рано чи пізно буде поставлено крапку та відновлено справедливість», – зазначив у Facebook співвласник «ЗТ-Інвест» Геннадій Корбан.

Повну історію конфлікту навколо магазину «Цитрус» читайте в нашому матеріалі: «Цитрус» загруз у судах, сайт магазину не працює. Кількість проблем збільшилась, коли співвласником компанії став Геннадій Корбан.

Позиція «Цитруса»

Група компаній «Цитрус» заявила, що не використовує торгові марки, які фігурують у вищезазначеному позові, повідомили у пресслужбі компанії.

«Вчергове заявляємо, що згідно з рішенням суду Геннадій Корбан не є власником 50% частки «ЗТ-Інвест» […] Крім того, торгова марка, яку громадянин Корбан прикріпив до своєї посади, не є спірною і належить зовсім іншій компанії на законних підставах», – сказано у заяві.

Компанія подала документи для оскарження рішення суду. Також у «Цитрусі» заявили, що поскаржилися до правоохоронних органів та Міністерства юстиції.

«Поспішаємо повідомити всіх наших клієнтів і партнерів, що компанія «Цитрус» працює у звичному режимі як offline, так і online», – сказано у повідомленні пресслужби.

Масштаб «Цитрусу» /Shutterstock/Анна Наконечна

Масштаб «Цитрусу»

Через чималу кількість юридичних осіб, які управляють «Цитрусом», важко порахувати фінансові показники компанії. Вона має 62 магазини в Україні – менше, ніж у лідерів сегменту мереж електроніки. Для порівняння: «АЛЛО» має 249 магазинів, «Фокстрот» – 162, «Ельдорадо» – 120, Comfy – 97. Виручка Comfy за 2020 рік – 16,2 млрд грн, прибуток – 81 млн грн.

Контекст

В 2021 році Геннадій Корбан став співвласником мережі магазинів техніки та електроніки «Цитрус». Наприкінці лютого він викупив у співзасновника мережі Дмитра Зінченка 50% частки у «ЗТ-Інвест». Решта 50% залишилися у співзасновника компанії – одеського бізнесмена Григорія Топала.

Тоді пресслужба «Цитрусу» заявила, що Корбан придбав частку «ЗТ-Інвест» у прихований спосіб. Тому «Цитрус» подав позов до суду про перегляд законності такого придбання. Також у «Цитрусі» відзначили, що «ЗТ-Інвест» належить тільки частина другорядних активів компанії, які не впливають ні на операційну діяльність, ані на оборотні активи підприємства.

Останнім часом між Топалом та Зінченком відбувався конфлікт. Зокрема, влітку 2020 року останній заявив про спробу рейдерського захоплення компанії, звинувативши в цьому Топала. У липні Зінченка не пропустили на робоче місце в головному офісі компанії. 

У червні минулого року Корбан подав позови на понад 1 млрд грн до Топала та групи юросіб, яких він контролює.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні