Категорія
Новини
Дата

Країни Європи на чолі з Великою Британією погодили нові заходи проти «тіньового флоту» Росії

2 хв читання

Під керівництвом Великої Британії 44 європейські країни та Європейський Союз домовилися про спільну роботу щодо боротьби з використанням нелегальних суден, які дозволяють Росії обходити міжнародні санкції, повідомляє пресслужба британського уряду.

На саміті Європейської політичної спільноти 18 липня у Великій Британії було озвучено «заклик до дії» щодо припинення діяльності російського «тіньового флоту».

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • У пʼятницю вранці британський премʼєр-міністр Кір Стармер прийме президента Володимира Зеленського на позачерговому засіданні Кабінету міністрів, оскільки Велика Британія очолює масштабну ініціативу боротьби з «тіньовим флотом» Росії.

Ключова цитата

«Разом з нашими європейськими партнерами ми надіслали чіткий сигнал тим, хто сприяє спробам Путіна обійти санкції: ми не дозволимо тіньовому флоту Росії та брудним грошам, які він приносить, вільно переміщатися європейськими водами і наражати на ризик нашу безпеку», – сказав британський премʼєр-міністр Кір Стармер.

  • «Тіньовий флот» складається з близько 600 суден, він перевозить близько 1,7 млн ​​барелів нафти на день, генеруючи значні кошти для підживлення військової машини Росії.
  • Велика Британія також запровадила нові санкції проти нафтових танкерів, які перевозять російську нафту. Ймовірно, що деякі з кораблів також використовуються як російські станції прослуховування, а інші – перевозять зброю до Росії.
  • Очікується, що премʼєр-міністр повідомить президента Зеленського, що найближчими місяцями Велика Британія піде ще далі, щоб посилити контроль над військовою машиною Путіна.
  • Також два лідери сьогодні також погодять Договір про підтримку експорту оборонної продукції, який підпишуть міністри оборони. Він дозволить активізувати оборонно-промислові бази Великої Британії та України та збільшити виробництво військової техніки та озброєння. Договір дозволить Україні отримати експортне фінансування у розмірі £3,5 млрд для підтримки своїх збройних сил. Він також дозволить українським та британським оборонним компаніям інвестувати у подальші військові можливості та продовжувати швидко впроваджувати інновації у галузі нової та новітньої військової техніки.

Контекст

19 липня Зеленський поінформує новий Кабінет про ситуацію на полі бою в Україні та необхідність нарощування оборонно-промислової бази Європи. Останнім іноземним лідером, який особисто звертався до британського Кабінету, був президент Білл Клінтон у 1997 році.

Очікується, що Стармер та Зеленський також обговорять завершення переговорів між Великою Британією та Україною про надання £181 млн як підтримку «Енергоатому» для постачання ядерного палива від Urenco.

«Тіньовий флот» є серйозною загрозою безпеці на морі та для навколишнього середовища. Судна часто старі та небезпечні, і займаються небезпечними та обманними методами судноплавства, такими як відключення систем відстеження розташування, що порушує міжнародні морські стандарти та збільшує ймовірність катастрофічних інцидентів.

Велика Британія вже запровадила санкції щодо понад 2000 фізичних та юридичних осіб з моменту вторгнення Росії в Україну, включаючи 29 банків зі світовими активами на суму £1 трлн, понад 131 олігарха із сукупним чистим капіталом понад £147 млрд на момент вторгнення та понад £20 млрд двосторонньої торгівлі між Великою Британією та Росією.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд