Категорія
Новини
Дата

Країни G7 можуть заборонити перевезення російської нафти до узгодження її ціни – спільна заява

Країни «Великої сімки» можуть заборонити перевезення російської нафти, доки не буде узгоджено її ціну, йдеться у спільній заяві групи. Крім того, G7 закликала країни-виробники нафти збільшити видобуток.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • G7 планує запровадження повної заборони на послуги, які дозволяють здійснювати перевезення російської нафти та нафтопродуктів по всьому світу, поки нафта не закуповуватиметься за ціною, узгодженою у консультаціях з міжнародними партнерами, або дешевшою, йдеться у заяві.
  • «Велика сімка» також планує розглянути механізми помʼякшення наслідків від запроваджених обмежень, щоб гарантувати, що найбільш уразливі та постраждалі країни збережуть доступ до енергетичних ринків, зокрема з Росії. 
  • Війна РФ проти України впливає на енергетичні ринки та безпеку поставок у всьому світі, тому країни G7 «сповнені рішучості протистояти цим впливам та ризикам». 
  • «Ми працюємо над тим, щоб РФ не використала свого становища виробника енергоносіїв для отримання прибутку від своєї агресії за рахунок уразливих країн», – йдеться в заяві.
  • G7 закликала країни-виробники нафти збільшити видобуток, підтримати стабільність на світових енергетичних ринках та водночас мінімізувати негативні економічні наслідки.

Контекст

США, Велика Британія та Канада запровадили ембарго на російську нафту, ЄС затвердив поступову відмову від енергоносіїв з РФ. 

Раніше країни G7 уже обговорювали можливість встановлення граничних цін на російську нафту. Такі заходи вже нібито підтримав премʼєр-міністр Італії Маріо Драгі, писав Bloomberg. Він обговорював це питання з президентом США Джо Байденом під час візиту до Вашингтона у травні. Драгі також заявляв про створення «картелю» покупців газу.

Водночас у деяких країни G7 були побоювання, що обмеження цін на російську нафту може призвести до заходів у відповідь з боку Москви. Вони також не виключали, що РФ може знайти нових покупців на свою нафту, якщо цей механізм підтримає недостатня кількість країн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні