Категорія
Новини
Дата

«Краще піти, коли стосунки хороші». HR-директорка Ferrexpo Анна Адом залишила посаду після пʼяти років роботи

Ввечері 4 січня директорка з управління персоналом та побуту Ferrexpo Анна Адом повідомила, що залишає посаду. Її замінить наступниця з кадрового резерву компанії – Юлія Клевова. До цього вона очолювала департамент мотивації, компенсацій та пільг обʼєднаної HR-дирекції Ferrexpo. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Анна Адом працювала у Ferrexpo пʼять років. «Анна забезпечила стабільність роботи колективу у складні часи», – каже директор з управління персоналом Ferrexpo Грег Нортьє. Після початку великої війни співробітники Ferrexpo практично не втратили заробітних плат і масово не виїздили за кордон, розповідала Адом. Збереження команди вона вважає головним досягненням 2022 року. У травні 2023-го Адом увійшла до списку Forbes «50 лідерок України».
  • У 2022 році виробництво Ferrexpo – третього найбільшого експортера окатків у світі – впало на 46%. Доходи скоротилися на 50%, до $1,25 млрд, чистий прибуток – майже в чотири рази, до $220 млн. «Компанія переходить на глибоку операційну діяльність, – зазначає Адом. – Все, що потрібно було, аби забезпечити стабільну роботу і можливість пізніше розкрутити виробництво на повну, я зробила. Далі це могло б стати роботою на 10% моїх можливостей. Мені це було б нецікаво». 
HR-директорка Анна Адом

HR-директорка Анна Адом працювала у Ferrexpo пʼять років.

  • Адом пояснила свою логіку керівнику основного підприємства Ferrexpo, Полтавського ГЗК, Віктору Лотоусу. «Рано чи пізно комусь із нас це набридло б, і був би конфлікт, – пояснює топменеджерка. – Краще піти, коли стосунки хороші».
  • У Адом було три наступники з кадрового резерву. Призначили Юлію Клевову, яка працює на Полтавському ГЗК 28 років. Вона обіймала у компанії декілька керівних посад. Останні три роки Клевова очолювала департамент мотивації, компенсацій та пільг обʼєднаної HR-дирекції Ferrexpo. Одне з її завдань на новій посаді – розробка пакетів додаткової мотивації та залучення співробітників, розрахунок економічної складової фонду оплати праці, каже Адом.
Нова HRD Ferrexpo Юлія Клевова

Нова HRD Ferrexpo – Юлія Клевова. Вона працює у компанії 28 років.

  • Із наступним місцем роботи Адом не обрала. Топменеджерка взяла паузу та розглядає пропозиції. «Мені важливо обрати проєкт, що буде з драйвом, викликом. Не лише для мене і компанії, а й для користі України». 

Контекст 

З-поміж проєктів Анни Адом на Ferrexpo – «центр технічної експертизи», у якому співробітників навчали за технічними спеціальностями, а не за професією, проєкт річного оцінювання, впровадження здорового харчування в їдальнях компанії та ремонт душових і санвузлів. «Як можна чекати від людини високих досягнень, якщо її побутові умови поза побутом?» – пише Адом у пості на Facebook

«Ініціативи Анни – у масштабах цілого міста (Горішні Плавні, – Forbes)», – казала директорка Wellbeing Company Олена Бондар. Адом ініціювала програму розвитку жіночого лідерства Fe_munity, організувала повернення понад 6000 примусово вивезених до Росії українців і проєкт ментальної підтримки вчителів Горішніх Плавнів.

Наприкінці вересня Печерський районний суд арештував Віктора Лотоуса, керівника основного підприємства групи, Полтавського ГЗК, із правом внесення застави майже в 1 млрд грн. Його підозрюють у налагодженні схеми реалізації корисних копалин без ліцензії, що протягом 2015-2021 років нібито завдало державі збитків більш як на 157 млрд грн.

Це один із багатьох епізодів у спорі власника 49,5% акцій Ferrexpo Костянтина Жеваго та чинної влади, що триває з 2019 року. У березні 2023‑го мільярдер виграв суд щодо екстрадиції до України, де на нього чекає кримінальне провадження про шахрайство в його колишньому банку «Фінанси та Кредит», який збанкрутував у 2015‑му.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні