Категорія
Новини
Дата

Кредитори зернового терміналу «Олімпекс» добилися примусової зміни керівника компанії через суд. Два роки актив перебуває у центрі корпоративного конфлікту

Західний апеляційний господарський суд (Львів) задовольнив вимогу кредиторів компанії «Олімпекс Купе Інтернейшнл» змінити керівника підприємства. Компанія оперує зерновим терміналом «Олімпекс» в Одесі, навколо якого з кінця 2022 року точиться низка судових процесів в Україні та за кордоном. Причина – борг власників терміналу перед двома американськими фондами сукупно на $150 млн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Рішення про заміну керівника «Олімпекс Купе Інтернейшнл» Віталія Марченка ухвалено 4 квітня, однак до 22 квітня не було опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень. Ухвали першої та апеляційної інстанцій були витребувані суддями Верховного суду, які отримали касаційну скаргу відповідачів, але не змогли розпочати її розгляд через відсутність матеріалів справи. Копія рішення апеляційної інстанції є у розпорядженні Forbes.
  • Зміну керівника компанії ініціював кредитор – компанія Madison Pacific. Вона обʼєднує грошові претензії до власників зернового терміналу «Олімпекс» Сергія Грози і Володимира Науменка за трьома кредитами. У 2019-му вони залучили $75 млн від двох фондів, що входять до групи американської компанії Argentem Creek. У 2021-му додалися ще $20 млн на обігові кошти від іншого фонду зі США Innovatus Structured Trade Finance.
  • Наприкінці 2022-го Argentem Creek та Innovatus заявили, що українці свідомо не обслуговують борг, скориставшись фактором повномасштабної війни, і намагаються вивести майно з поля досяжності кредиторів. Представники GNT Group звинувачують опонентів у спробі захопити термінал.
  • У лютому 2023-го суд першої інстанції відкрив справу про банкрутство «Олімпекс Купе Інтернейшнл» та визнав вимоги Madison Pacific до неї на 15,1 млн грн. З того часу керівник компанії-боржника Марченко затягував процедуру в той час як саме підприємство втрачало активи, йдеться в ухвалі суду, що є у розпорядженні Forbes.
  • Зокрема, зазначається у матеріалах, підприємство передало низку активів в оренду, однак Марченко не надав відповідних договорів на вимогу арбітражного керуючого. Протягом 2023-го вартість основних засобів компанії знизилась на 400,8 млн грн.
  • «Керівником боржника вчинялися активні дії по відчуженню активів за сумнівними угодами чи погашення вимог конкурсних кредиторів в порушення мораторію на задоволення таких вимог», – йдеться в ухвалі. Тепер арбітражний керуючий має право провести повну інвентаризацію активів «Олімпекс Купе Інтернейшнл», уточнюється у письмовому коментарі пресслужби Argentem Creek.
  • 19 квітня 2024-го один з кредиторів групи GNT Innovatus Structured Trade Finance звернувся до Верховного суду Штату Нью-Йорк з позовом на $40 млн до колишнього фіндиректора GNT Душана Деніча та компанії Вlаск Sea Commodities Limited (ОАЕ) на $40 млн. Ця компанія була позичальницею Innovatus, її власником був Деніч, а кіпрська GNT Enterprises, власниками якої є Гроза та Науменко – надала гарантію за цим кредитом, йдеться у тексті позову.
  • Вlаск Sea Commodities фігурує і в матеріалах української справи, як компанія, що отримала від «Олімпекс Купе Інтернейшнл» товарів на $50,2 млн та не розрахувалася за них. Натомість українська юрособа взяла на себе низку зобовʼязань перед Вlаск Sea Commodities. Далі сторони провели взаємозалік зобовʼязань.
Олімпекс Купе, Argentem Creek /з особистого архіву

Зерновий термінал Олімпекс Купе в Одесі Фото з особистого архіву

Контекст

8 лютого Високий суд Англії та Уельсу підтвердив всесвітній арешт активів (Worldwide Freezing Order, WFO) на $118 млн співвласників терміналу «Олімпекс‎»‎ в Одеському порту Грози та Науменка.

Партнери не змогли оскаржити рішення британського суду першої інстанції, який рік тому арештував їхнє майно у справі за позовом кредиторів – фондів із США Argentem Creek та Innovatus. Сума боргу з відсотками – $150 млн. Ці гроші GNT Group Грози та Науменка свого часу залучила для розвитку терміналу.

Суди у справі «Олімпексу» тривають з кінця 2022 року. GNT виступає позичальником за боргом перед Argentem Creek та Innovatus. GNT Trade DMCC, G.N.T. Inland Elevators, швейцарська Omega Terminal та українська «МеталзЮкрейн» є гарантами позики, Гроза та Науменко як фізособи – також. Компанія мала повністю погасити борг до грудня 2021-го, але не зробила цього, йдеться у справі. 

Згідно з матеріалами справи, що слухається у Великій Британії, Гроза та Науменко є співвласниками (по 50%) та директорами кіпрської компанії GN Terminal Enterprises Ltd (GNT). Зараз до групи, очолюваної цією компанією, входять три дочірні юрособи – S.E.V. Trading CO (Кіпр), GNT Trade DMCC (ОАЕ), G.N.T. Inland Elevators (Кіпр). Остання володіє вісьмома елеваторами в Україні. У власності еміратської «дочки» – компанія у Швейцарії та три українські юрособи, зокрема «Олімпекс Купе Інтернейшнл», що оперує зерновим терміналом. 

Станом на березень 2023-го Гроза та Науменко підтверджували, що контролюють актив. Дані YouControl за 23 квітня 2024-го свідчать, що серед власників «Олімпекс Купе Інтернейшнл» вже немає Грози, але є Олександр Горбунов – пасинок Грози, як стверджують адвокати кредиторів.

У травні 2020-го аудитор PriceWaterhouseCoopers оцінив вартість терміналу «Олімпекс» у $321–366 млн, йдеться у матеріалах справи, що слухається у Високому суді Англії. Оцінка «Олімпексу» та інших активів GNT, яку на замовлення відповідачів для зустрічного позову зробила «Кроу Україна» – $250–325 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні