Категорія
Новини
Дата

Кулеба підписав подання на призначення Венедіктової послом у Швейцарії

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підписав подання президенту Володимиру Зеленському на призначення колишнього генерального прокурора Ірини Венедіктової послом України у Швейцарії. Про це Кулеба повідомив в інтервʼю Укрінформу.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Кулеба вважає, що Венедіктова має компетенції, які дадуть їй змогу ефективно виконувати функції посла.
  • «Її робота з міжнародними партнерами в останні місяці показала, що вона може проявити себе на міжнародному треку», – зазначив міністр закордонних справ.
  • За словами Кулеби, ідея про таке призначення народилася «в кількох людей – сиділи, обговорювали, і була знайдена така опція».

Контекст

17 липня своїм указом президент Володимир Зеленський відсторонив від посади генеральну прокурорку Ірину Венедіктову. Вона відсторонена відповідно до частини 2 статті 11 Закону «Про правовий режим воєнного стану», йдеться в документі. Ця норма надає президенту право в період дії воєнного стану «прийняти рішення про відсторонення від займаної посади посадової особи, призначення на посаду та звільнення з посади якої віднесено до його повноважень, та покладення на відповідний період виконання обов’язків на іншу особу».

Венедіктову відсторонили через напружені стосунки з Офісом президента, пише УП з посиланням на співрозмовника у владі. Зокрема, невдоволення команди Зеленського викликала медійна активність генпрокурорки та її рішення у пришвидшеному режимі передавати до суду справи проти російських військових полонених. Це, за словами людей, дотичних до переговорів з росіянами, могло загрожувати судами над українськими полоненими в РФ і припиненням обмінів.

19 липня Верховна Рада припинила повноваження Ірини Венедіктової на посаді генерального прокурора України. За таке рішення проголосували 264 народні депутати. Після цього голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія зазначив, що Венедіктова «залишається в команді», й анонсував «кадрові призначення на дипломатичному фронті».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні