Категорія
Новини
Дата

Курс турецької ліри обвалився після підвищення центробанком ключової ставки

1 хв читання

Турецька ліра впала до найнижчого за всю історію рівня після меншого, ніж очікувалося, підвищення ключової ставки центробанком у четвер, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • На 14:35 турецька валюта впала на 2,6%, до 24,2 за долар одразу після рішення ЦБ. На 18:40 падіння прискорилося до 24,65. 
  • Центробанк Туреччини підвищив ставку з 8,5% до 15% річних, що нижче середньої оцінки у 20% в опитуванні Bloomberg.

Контекст

За даними Інституту статистики Туреччини, у травні річна інфляція в країні перевищила 39,5%. Оцінка незалежної групи аналізу інфляції (ENAG) свідчить, що інфляція у Туреччині за підсумками травня досягала 109%.

Рішення суттєво підвищити ключову ставку стало першим посиленням грошово-кредитної політики з березня 2021 року й першим рішенням після призначення головою ЦБ Хафізе Гайє Еркан.

Її було призначено на посаду на початку червня – через тиждень після перемоги на президентських виборах Реджепа Ердогана. Раніше Еркан займала керівні посади у банках Goldman Sachs та First Republic. 

Експерти очікували, що таке рішення може сигналізувати, що Ердоган відмовиться від старого курсу грошово-кредитної політики, який спровокував рекордну інфляцію та обвал курсу ліри. Турецька валюта втратила 44% у 2021-му та 30% за підсумками минулого року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні