Велика приватизація. ФДМУ визначив дати онлайн-аукціонів з продажу ОГХК і готелю «Україна» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Велика приватизація. ФДМУ визначив дати онлайн-аукціонів з продажу ОГХК і готелю «Україна»

1 хв читання

Getty Images

ФДМУ визначив дати проведення онлайн-аукціонів для готелю «Україна» – 18 вересня і для АТ «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія» – 9 жовтня, повідомив очільник ФДМУ Віталій Коваль.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Онлайн торги відбудуться в електронній системі Прозорро.Продажі. Визначені терміни дають можливість інвесторам детально вивчити обʼєкти та документацію, забезпечуючи рівні умови для всіх учасників.
  • Згідно із повідомленням, потенційні покупці отримують доступ до інформаційного пакету обʼєкта великої приватизації після укладення договору про конфіденційність інформації з одним з авторизованих операторів електронного майданчика.
  • Також сьогодні ФДМУ оприлюднив підсумки приватизації в першому півріччі. За шість місяців Фонд державного майна продав 213 лотів, до успішних аукціонів долучилося майже 1200 учасників, а конкуренція досягла в середньому 5,5 пропозицій на торги.
  • Серед регіонів лідером приватизації стала Рівненщина. За півроку в області приватизували 25 обʼєктів (майже 12% від загальної кількості). В успішних торгах регіону було найбільше учасників – 165. Дохід від продажу держактивів на Рівненщині наблизився до 167 млн грн і це теж один з кращих результатів – третє місце серед всіх областей.
  • За кількістю приватизованих обʼєктів другу позицію займає Сумська область (20 успішно проданих лотів), а третю – Волинська (17). Серед всіх регіонів найменша кількість приватизованих активів була у Чернівецькій області, всього 3.
  • За словами Коваля, на Донеччині і Луганщині не реалізували держактиви, на Херсонщині теж не приватизували жодного обʼєкта, хоча на частково окупованому Запоріжжі продали 9 лотів.
  • Найбільший дохід до бюджету – 236,2 млн грн – приніс продаж всього 6 лотів у Києві. На другому місці – Львівщина та майже 227,7 млн грн надходжень від приватизації 15 активів. Водночас найменша сума – 2,2 млн грн – результат 4 торгів на Тернопільщині.

Контекст

У 2024 році ФДМУ має забезпечити надходження до держбюджету від продажу об’єктів приватизації на рівні 4 млрд грн. Гроші мають надійти з продажів державних обʼєктів малої та великої приватизації, які проводитимуться через систему «Prozorro.Продажі». Аби досягти таких показників, Фонд держмайна планує цьогоріч виставити на онлайн-аукціони понад тисячу обʼєктів малої приватизації. Це активи балансовою вартістю до 250 млн грн. 

Раніше заступник голови фонду Сергій Симонов повідомив, що уже створені аукціонні комісії для визначення стартових цін та умов продажу по 15 обʼєктах великої приватизації. У топі пропозицій: ОГХК, Демурінський ГЗК (санкційний актив), «Центренерго», ОПЗ, готель «Україна», Ocean Plaza (санкційний актив), «Індар», Уманський лікеро-горілчаний завод.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд