Категорія
Новини
Дата

Лідери ЄС розділилися в питанні розслідування воєнних злочинів Росії

Європейські уряди розділилися в думках щодо створення спеціального трибуналу для притягнення російських лідерів до відповідальності за воєнні злочини, вчинені окупантами під час вторгнення в Україну, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Низка держав-членів Європейського Союзу порушать це питання на дводенній зустрічі на найвищому рівні в Брюсселі, яка розпочнеться у четвер, але угода може бути недосяжною через юридичні наслідки.
  • Декілька дипломатів ЄС заявили, що певні члени блоку насторожено ставляться до неоднозначних результатів попередніх розслідувань воєнних злочинів.
  • Країни Балтії – Естонія, Латвія та Литва – відкрито закликають ЄС допомогти у створенні міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності російських політичних та військових лідерів, включаючи президента РФ Володимира Путіна. Президент Латвії Егілс Левітс, колишній суддя Європейського суду з прав людини та Європейського суду, цього місяця закликав до якнайшвидшого створення спеціального трибуналу щодо порушень статуту Організації Обʼєднаних Націй 1945 року.
  • Спеціальний трибунал усунув би юридичні лазівки, оскільки інші суди, такі як Міжнародний кримінальний суд (МКС) або Європейський суд з прав людини, не мають юрисдикції в цьому питанні. 
  • Такий суд буде аналогічний тим, що використовуються для судового переслідування за злочини, скоєні в Руанді, Камбоджі та колишній Югославії.
  • Критики ж цієї ініціативи кажуть, що спеціальні органи, такі як Міжнародний кримінальний трибунал щодо колишньої Югославії (МКТЮ), були обтяжені тривалими, складними слуханнями та вироками, які відрізнялися за суворістю. МКТЮ за свою 24-річну роботу все ж таки дав результати, винісши обвинувальні вироки низці воєнних злочинців.
  • Франція, хоч і не заперечує проти спеціального трибуналу, заявила, що потенційні воєнні злочини Росії можуть розглядатися в судовому порядку в межах існуючої міжнародної системи, за словами чиновника в офісі президента Емманюеля Макрона.
  • Спеціальний трибунал потенційно доповнив би роль МКС, що вже розслідує дії Росії в Україні після отримання запитів від багатьох країн. Формальні розслідування можуть тривати роками.

Контекст

19 травня Європарламент підтримав створення спеціального міжнародного трибуналу з розслідування воєнних злочинів Росії та її союзників проти України. Створення органу також підтримали в ПАРЄ. 

Трибунал має на меті притягнути до відповідальності президента РФ Володимира Путіна та його найближче оточення.  

Спеціальний міжнародний трибунал, що розглядатиме злочини, скоєні російським військовим та політичним керівництвом в Україні, запрацює цього року. Про це в інтервʼю Forbes сказав заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов. Міжнародний трибунал базуватиметься у Європі. Спочатку планували, що офіс буде у Києві. Наразі невідома кількість країни, які увійдуть до трибуналу. Європейський парламент своїм рішенням уже визнав необхідність створення Спеціального міжнародного трибуналу та закликав надати технічну й фінансову підтримку для цього. 

Мандатом роботи трибуналу буде розслідування злочину агресії проти України. Щонайменше військове та політичне керівництво РФ стане невиїзними, їм не буде спокою у цивілізованому світі, каже Смирнов. 

Близько 30 000 кримінальних проваджень розпочала поліція за фактами скоєння в Україні злочинів військовослужбовцями збройних сил Росії та їхніми спільниками. З них понад 21 000 кримінальних проваджень саме за статтею 438 Кримінального кодексу України – «Порушення правил та звичаїв війни», повідомив очільник Нацполіції Ігор Клименко в інтервʼю Forbes.

Наприкінці вересня команда експертів, уповноважена вищим правозахисним органом ООН для вивчення порушень прав людини в Україні, заявила, що її початкове розслідування виявило докази воєнних злочинів у країні, скоєних після вторгнення Росії. Експерти повідомили, що невстановлена ​​кількість російських солдатів скоїла злочини сексуального чи гендерного насильства, жертвам від 4 до 82 років. Зокрема, дітей ґвалтували, катували та незаконно увʼязнювали.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні