Категорія
Новини
Дата

«Липень можна порівняти з зимою». Голова НКРЕКП оцінив ризик відключень світла восени і взимку

1 хв читання

Дефіцит електроенергії восени має бути невеликим, а взимку може бути співставним з липневим, спрогнозував голова НКРЕКП Валерій Тарасюк у інтерв’ю Forbes Ukraine. Цього місяця в Україні майже щодня одночасно діяли три-чотири черги відключень електроенергії, і в деяких районах Києва світла могло не бути по 18 годин на добу.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Вересень-жовтень – це період традиційно найменшого споживання, тому відключень в певні періоди може і не бути, прогнозує голова НКРЕКП.
  • За рівнем споживання електроенергії липень можна порівнювати з зимою, каже Тарасюк, тобто Україна вже пройшла репетицію одного з найгірших сценаріїв. 
  • «Важко спрогнозувати, яким буде дефіцит. Невідомо, наскільки холодною буде зима, скільки додаткової потужності вдасться добудувати і чи будуть і якими обстріли енергетики», – додає голова держрегулятора.

Контекст

Росія зруйнувала 9 ГВт об’єктів генерації електроенергії в Україні – це половина потужності, якої потребує країна в пікові години споживання взимку. Повністю зруйновані Каховська та Дніпровська ГЕС, а також Зміївська й Трипільська ТЕС. Ще 18 ГВт перебувають в російській окупації.

Дефіцит електроенергії, спричинений варварськими діями Росії, українці долають різними методами, зокрема збільшенням розподіленої генерації та імпортом електроенергії. Скільки електроенергії Україна вже імпортувала в 2024 році, скільки за це заплатила і чому поставки з Європи обмежені, читайте у статті «Проблема – на стороні Європи». 

Через дефіцит електроенергії українцям знову почали відключати електроенергію за графіками, і на тлі цього дедалі більше людей почали купувати зарядні станції, генератори та сонячні панелі. Детальніше про підвищення енергетичної незалежності читайте у статті «Продажі генераторів і сонячних панелей зросли вчетверо». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд