Категорія
Новини
Дата

«Лукойл» нарощує експорт нафти морем через зупинку постачань по «Дружбі» – Reuters

1 хв читання

Найбільша приватна нафтова компанія Росії «Лукойл» збільшила експорт нафти через морські порти країни, оскільки постачання трубопроводом «Дружба» до Європи наразі призупинено, повідомили три джерела на ринку та показали розрахунки Reuters.

Минулого місяця РНБО розширила санкції проти «Лукойл», додавши, зокрема, заборону на транзит. Угорщина і Словаччина продовжували імпортувати нафту з РФ нафтопроводом «Дружба», отримавши виняток з європейського ембарго.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • За словами джерел, «Лукойл» додала ще 0,34 млн тонн морського експорту нафти марки Urals до свого липневого плану відвантаження: одну партію вагою 140 000 т із Новоросійська на 28–29 липня та дві партії Urals по 100 000 т кожна з Приморська на 27–28 й 28–29 липня.
  • Джерела стверджують, що «Роснефть» і «Газпромнефть» також додали 200 000 т і 100 000 т нафти відповідно до своїх липневих планів щодо відвантаження в російських портах у Балтійському морі.
  • За розрахунками Reuters, обсяги відвантаження російської нафти з західних портів у липні були переглянуті у бік збільшення приблизно на 0,23 млн барелів на добу, порівняно з початковим графіком до приблизно 1,79 млн барелів на добу.

Контекст

Минулого тижня Словаччина та Угорщина заявили, що припинили отримувати нафту від «Лукойл», ключового постачальника, після того, як Україна ввела заборону для компанії на транзит через свою територію.

18 липня пресслужба «Укртранснафти» у відповіді на запит Forbes Ukraine повідомила, що транзит нафти до ЄС через територію України здійснюється у плановому режимі.

Посилення санкцій проти російської «Лукойл» у червні не вплинуло на обсяги транзиту нафти через Україну, заявив голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов на Zoom-зустрічі з інвесторами 22 липня. 

Угорщина і Словаччина ініціювали скликання комітету з питань торговельної політики у Єврокомісії, щоб обговорити зупинку транзиту нафти російської «Лукойл» через Україну. Своєю чергою Брюссель загальмував розгляд цього питання.

Російська нафта становить 35-40% сировини на єдиному словацькому НПЗ. Продукція, виготовлена ​​з цієї нафти, також експортується до України та Чехії, а звідти до багатьох країн Центральної Європи.

Постачання «Лукойл», що проходять через Україну, становлять близько 25-30% імпорту нафти до Угорщини.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд