Категорія
Новини
Дата

МАГАТЕ розширить присутність моніторингових місій в Україні на підстанції, які повʼязані з АЕС

1 хв читання

Група експертів Міжнародного агентства з атомної енергії відвідала одну з електричних підстанцій, яка має безпосередній вплив на безпеку і стабільність роботи АЕС, повідомляє «Енергоатом». Надалі моніторингові місії будуть присутніми на критично важливих для безпеки ядерних установок електричних підстанціях.

Атомні електростанції забезпечують понад 50% виробництва електроенергії в Україні.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Надійне зовнішнє електропостачання має велике значення для забезпечення безпеки АЕС, а напади на електричну мережу створюють значні проблеми і ризики для безпеки атомних електростанцій, наголошує «Енергоатом».
  • Наприклад, тимчасово окупована Запорізька АЕС регулярно перебуває на межі блекауту: російські обстріли призводять до пошкоджень високовольтних електричних ліній, що тягне за собою часткову або повну втрату зв’язку ЗАЕС з енергосистемою України. 
  • Протоколами до Женевських конвенцій передбачено, що військові атаки на АЕС та греблі є недопустимими і порушують норми гуманітарного права, створюючи додаткові страждання для цивільного населення. 
  • Наразі РФ ігнорує міжнародне право і резолюції Генеральної Асамблеї ООН, Ради керуючих та Генеральної конференції МАГАТЕ.

Контекст

У липні Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про захист ядерних обʼєктів України і деокупацію ЗАЕС. Документ підтримали 99 країн, проти проголосували лише вісім: Білорусь, Бурунді, Куба, Еритрея, КНДР, Малі, Нікарагуа, Сирія.

Запорізька АЕС пережила вже вісім повних і один частковий блекаут – аварії вдалося уникнути лише через справність і включення в роботу дизельгенераторів.

26 серпня Росія намагалась порушити роботу АЕС, йдеться в офіційній ноті України до МАГАТЕ. Через це від мережі в день обстрілу відключили чотири атомні блоки. 

Раніше директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко заявляв, що тотальний блекаут можливий, якщо росіяни влучать у підстанції, які видають електроенергію з АЕС у мережу. За його словами, «Енергоатом» досі не захистив свої підстанції від можливих обстрілів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд