Категорія
Новини
Дата

Малий та середній бізнес за місяць втратив $80 млрд. Як підприємці працюють в умовах війни

Загальні прямі втрати малого та середнього бізнесу за чотири тижні війни досягли $80 млрд. Оцінка скорочення ВВП України у 2022 році внаслідок зниження ділової активності – 21%. Про це свідчить дослідження Advanter Group спільно з діловими клубами України та Центром економічного відновлення.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • Частка персоналу, що працює на умовах скорочення зарплати, становить 38%, ще 38% відправлена у відпустку. Частка персоналу, що скорочена на поточний момент — 21%.
  • 16% підприємців вже перенесли повністю або частково ділову активність в інші регіони.
  • Лише 17% підприємців сподіваються принаймні зберегти обсяги продажів по відношенню до 2021 року. Натомість 34% не бачать можливості мати суттєві обсяги діяльності в цьому році.
  • Підвищуються позитивні очікування малого бізнесу (очікується 61% обсягів продажів в цьому році, порівняно з 2021), і зниження очікувань середніх підприємств (лише 29% в обігу від 2021 року).
  • Стратегічні рішення, які вже реалізує бізнес: запуск нових продуктів або бізнесів (37,1%); пошук нових експортних можливостей (32,9%); обʼєднання з іншими підприємствами (22,5%); адаптація виробництва і сервісів під поточні потреби держави і суспільства (54,5%); орієнтація на державні закупівлі (10,8%); заморожування діяльності (27,7%).
  • Основними потребами бізнесу залишається доступ до фінансів та збереження ключових співробітників для функціонування бізнесу: допомога в отриманні обігових коштів (55,3%); податкові канікули (48,4%); доступ до інвестиційних ресурсів (42,3%); допомога у просуванні продукції (36,7%); допомога у збережені ключових співробітників (31,6%); консультаційна допомога (25,1%); допомога у організації експорту (24,2%).
  • Опитано 260 власників і керівників компаній по всіх регіонах України. Період опитування: 21.03 – 23.03.2022.
Малий та середній бізнес за місяць втратив $80 млрд. Як підприємці працюють в умовах війни /Фото 1
Малий та середній бізнес за місяць втратив $80 млрд. Як підприємці працюють в умовах війни /Фото 2
Малий та середній бізнес за місяць втратив $80 млрд. Як підприємці працюють в умовах війни /Фото 3
Малий та середній бізнес за місяць втратив $80 млрд. Як підприємці працюють в умовах війни /Фото 4
Малий та середній бізнес за місяць втратив $80 млрд. Як підприємці працюють в умовах війни /Фото 5
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

За даними Advanter Group, прямі поточні втрати малого та середнього бізнесу в Україні за перші два тижні війни склали $30–60 млрд.

Раніше президент Зеленський пообіцяв максимальну дерегуляцію бізнесу і закликав відновлювати підприємницьку діяльність там, де немає бойових дій. 

Верховна Рада вже ухвалила закон, який передбачає податкові стимули для бізнесу на час війни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні