Категорія
Новини
Дата

Реалізувати пенсійну реформу під час війни буде складно – Марченко

Міністр фінансів Сергій Марченко концептуально підтримує ідею пенсійної реформи, але з її реалізацією пропонує не поспішати. Про це він заявив у інтерв’ю Forbes. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Марченко зазначив, що до війни був прихильником пенсійної реформи і допомагав її просувати, й зараз «концептуально» Мінфін її підтримує. Та в умовах війни її реалізація може бути занадто складним завданням, вважає міністр. 
  • «Є питання щодо часу, коли це може бути імплементовано, враховуючи фокус на питаннях безпеки країни та досить високу інфляцію. Ми обережні з погляду, чи будуть в нас ресурси на реформу найближчим часом», – заявив голова Мінфіну. 
  • Але чи ухвалювати закон про пенсійну реформу вже зараз, мають вирішувати депутати, наголосив Марченко. 

Контекст

21 квітня у Верховній Раді зареєстрували оновлений законопроєкт про пенсійну реформу та введення обов’язкових пенсійних накопичень. Законопроєкт №9212 – друга спроба нардепів за час повномасштабної війни внести до зали парламенту реформу про накопичувальну пенсійну систему. Перша ініціатива у листопаді минулого року не знайшла широкої підтримки. 

«Попередній закон мав довгу політичну історію, з 2019-го документ переписували чотири рази, – каже голова комітету соцполітики ВР Галина Третьякова. – Щоб змінити політичне ставлення до закону, вирішили його перезавантажити».  

Головна зміна – авторський склад. До документа долучилися голова партії «Слуга народу» (СН) Олена Шуляк, голова депутатської фракції СН Давид Арахамія, перший заступник голови ВР Олександр Корнієнко та ще понад 40 нардепів.

Сам текст закону не зазнав суттєвих змін. Документ, як і раніше, пропонує запровадити обовʼязкове пенсійне накопичення для всіх громадян молодше 55 років. Перші три роки фінансувати реформу пропонують коштом бюджету. 

У реформи не надто багато шансів на успіх, кажуть три нардепи з бюджетного та фінансового комітетів Ради. Головні причини – дефіцит бюджету, недостатня підтримка з боку міжнародних партнерів і слабка адвокація реформи серед нардепів. Більше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні